BlackRock: Optimisme over herstel dankzij positief nieuws vaccins

Het positieve covid-vaccinnieuws is reden voor optimisme over de heropstart van de economie in 2021, stelt het BlackRock Investment Institute (BII) in het wekelijkse marktcommentaar. Het BII voorspelt bovendien dat het cumulatieve verlies aan economische activiteit uiteindelijk een fractie zal zijn van het verlies na de financiële crisis, ondanks de opleving van de besmettingen en aangescherpte maatregelen.

“Het duurt nog maanden voordat een vaccin op grote schaal beschikbaar is, maar we weten nu wel dat we ergens een brug naar slaan. Daardoor komt er meer duidelijkheid voor overheden en bedrijven over het post-covid-stadium”, schrijven de experts. “Dat maakt het makkelijker om tegenslagen op korte termijn op te vangen, waardoor we ook meer vertrouwen hebben in het herstartplan.”

Het BII vindt verdere beleidsondersteuning te rechtvaardigen, en ziet juist als groot risico dat de maatregelen te snel worden teruggeschroefd, vooral in de VS. Toch beschouwen de experts de ontwikkelingen rondom de vaccins als gunstig voor risicodragende beleggingen.

Tijdens het Outlook-forum voor 2021 dat BlackRock vorige week hield, stelden de beleggingsexperts dat er in de wereldeconomie een verschuiving plaatsvindt van een eenzijdige focus op kostenefficiëntie en winstgevendheid op korte termijn, naar een systeem dat meer belang hecht aan veerkracht op lange termijn.

De centrale banken zijn veel toleranter geworden ten aanzien van inflatieoverschrijdingen, terwijl de politieke druk om de rentetarieven laag te houden is toegenomen, zelfs als de prijzen van goederen en diensten oplopen. “Stijgende productiekosten als gevolg van het opnieuw inrichten van de wereldwijde toeleveringsketens en meer aandacht voor duurzaamheid kunnen leiden tot hogere inflatie op de middellange termijn.”