AXA IM: Duidelijke overwinning Biden beste voor beurzen

Joe Biden is favoriet voor de winst in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en zijn Democratische partij heeft een goede kans de meerderheid in het Congres veroveren. Gezien de noodzaak van nieuwe steunmaatregelen, is dit op korte termijn de beste uitkomst voor de beurzen.

Dat stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group, in zijn wekelijkse Macrocast-commentaar op de site van AXA Investment Managers. Hij is vooral beducht op volatiliteit, die kan volgen op een onduidelijke uitslag. Ondertussen staat ook de Europese economie weer onder druk als gevolg van corona-maatregelen.

Peilingen wijzen op een overwinning van Joe Biden en geven de Democraten een goede kans om ook de Senaat te winnen. ‘Wij denken dat de aandelenmarkt zich heeft verzoend met de blauwe golf, waarbij we ons liever richten op een snelle en krachtige fiscale impuls in 2021’, aldus Moëc.

‘Ondertussen is de obligatiemarkt bezig een significante stijging van de financieringsbehoefte van de federale overheid in te prijzen’, vervolgt hij. Op middellange termijn, wanneer de coronacrisis voorbij is, kunnen beleggers waarschijnlijk gevoeliger worden voor de begrotingsdiscipline van een door Democraten beheerst landsbestuur.

Moëc schrijft Donald Trump echter nog niet af. De website 538 van Nate Silver schat de kans dat hij wint op 10%, bijna drie keer lager dan in 2016. ‘Maar zelfs in dit geval zou het hoogst onwaarschijnlijk zijn dat de Republikeinen ook het Huis van Afgevaardigden overnemen.’

De status-quo uitkomst die het gevolg zou zijn, staat ‘gelijk aan beleidsverlamming’, aldus de AXA-hoofdeconoom. Dit zou volgens hem de minst gunstige uitkomst zijn voor de financiële markten. ‘In ieder geval hebben we misschien dagen, en mogelijk weken, nodig om te zien hoe de uitslag van deze verkiezingen uitpakt.’