DWS: Cijfers dienstensector bieden sprankje hoop voor economie

De covid-19-infectiecijfers stijgen weer, maar de verwachtingen voor de economische ontwikkelingen zijn toch wat optimistischer. Of dit zo blijft hangt volgens vermogensbeheerder DWS voor een belangrijk deel af van de trend in de dienstensector.

Sinds eind van de zomer stijgt het aantal coronabesmettingen Europa exponentieel. Genoeg reden om bezorgd te zijn over de verdere economische ontwikkeling. Toch zijn de groeiverwachtingen de afgelopen weken aanmerkelijk optimistischer zijn geworden. Zo verhoogde het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zijn prognoses. Voor de Verenigde Staten voorspellen de experts in Washington nu een daling van 4,3%, terwijl er in juni nog uit werd gegaan van een krimp van de economie met 8%. Voor Duitsland is de prognose voor de rest van 2020 bijgesteld van -7,8% naar -6%, en voor Frankrijk van -12,5% naar -9,5%. Zoals het IMF in het voorwoord van de World Economic Outlook zei: “Dit zijn moeilijke tijden, maar er zijn enkele redenen om hoopvol te zijn”.

Zullen deze sprankjes hoop verdampen nu de infectiecijfers weer stijgen? Veel hangt af van de dienstensector, stelt DWS. Waar in ‘normale’ recessies vooral de industrie en de verwerkende industrie te lijden hebben, bevindt nu de dienstensector zich in het oog van de storm.

Om te beoordelen wat er gaat gebeuren kijken economen met bijzondere aandacht naar één indicator: de maandelijkse Purchasing Managers' Index (PMI) voor de dienstensector. Deze wist zich goed te herstellen na de verwoestende inzinking in maart, blijkt uit de "Grafiek van de Week" van DWS. Vanaf augustus verslechterde het sentiment opnieuw, vooral in Spanje dat als eerste grote Europese land werd geconfronteerd met een tweede covid-19 golf.

Tot nu toe proberen overheden de toename van het aantal besmettingen te bestrijden met lokale maatregelen. Dit zou de economische schade binnen de perken moeten houden in vergelijking met wat we in het voorjaar hebben gezien. De eerste voorlopige cijfers voor oktober lijken deze hoop enigszins te bevestigen. Helaas is het voor een allesomvattend antwoord nog te vroeg.


Pmi index