AXA IM: Schade tweede pandemie-golf ook buiten getroffen sectoren

De tweede pandemie-golf leidt opnieuw tot sluiting van hele sectoren. Statistieken tonen echter dat de negatieve vertrouwenseffecten zich ook daarbuiten steeds meer doen gelden.

Hierop wijst AXA Group-hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn wekelijkse column op de site van AXA Investment Managers. Het aantal gevallen vergelijken met de eerste golf heeft volgens hem niet veel zin, al was het maar om de toegenomen testcapaciteit. Wel is duidelijk dat de economische kosten blijven oplopen.

Moëc noemt het ‘verontrustend’ dat er steeds meer tekenen zijn dat niet alleen segmenten als horeca, maar alle sectoren onderhand geraakt zullen worden. Overloopeffecten via de arbeidsmarkt of de financiële sector lijken hem onvermijdelijk. ‘Achterblijven met een 90%-economie is geen rooskleurig vooruitzicht’, concludeert hij.

En anders dan in de vorige recessie, zal China ditmaal minder in staat zijn de motor achter het herstel te vormen. Destijds gaf de Chinese vraag de Duitse export een impuls, waardoor de economie weer kon groeien. Vooralsnog komt de Chinese import nu minder terug.

Deze week vergadert het beleidscomité van de ECB weer. Moëc wijst erop dat de verwachtingen van de centrale bank nog te optimistisch zijn. Ze zullen daarom aanpassing behoeven, maar harde toezeggingen voor ‘een nieuwe laag van accommodatie’ verwacht hij pas bij de vergadering in december.