Capital Group: Alle ogen op de Amerikaanse Senaat

Voor beleggers wordt de uitslag van de Amerikaanse Senaatsverkiezingen het belangrijkste om naar uit te kijken, als Joe Biden president wordt. De samenstelling van de Senaat zal immers bepalen hoe snel hij nieuwe regelgeving kan doorvoeren. Dat zegt Matt Miller, politiek econoom bij Capital Group, aan de vooravond van het tweede en laatste televisiedebat tussen Trump en Biden.

Matt Miller geeft Joe Biden nu een grotere kans om de verkiezingen te winnen. Tot het eerste debat dacht Matt Miller dat een voorspelling van de uitslag nog een dubbeltje op zijn kant was. Maar het gedrag van president Trump tijdens het debat en zijn coronabesmetting hebben de slingerde kant van de Democraten doen uitgaan.

Matt Miller waarschuwt dat het tot enkele weken na de verkiezingen op 3 november kan duren voor de definitieve uitslag bekend is. Experts verwachten dat meer dan de helft van de 160 miljoen stemmen per post wordt uitgebracht, tegenover de 30 miljoen in 2016.

Als het verschil tussen beide kandidaten op 4 november miniem is, komen er rechtszaken aan die weken kunnen duren, verwacht Matt Miller. ‘Het stemmen per post is een gigantische logistieke operatie. Het is een strikt proces waarbij heel wat regels moeten worden gevolgd. Het is denkbaar dat een percentage van de stembrieven ongeldig wordt verklaard, puur om technische redenen.’ Hij verwijst ook naar de kleine marge waarmee Trump de verkiezingen in 2016 won: een verschil van slechts 78.000 stemmen over verschillende belangrijke staten heen.

Bij een ‘blue wave’ scenario – dus als de Democraten de overhand halen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, en Joe Biden president wordt, dan verwacht Miller dat de Democraten de groene investeringsplannen van Biden uitvoeren, met naar verwachting ook gevolgen voor het Amerikaanse begrotingstekort.’ Hij verwacht verder dat de Democraten op drie domeinen nieuw beleid zullen uitrollen. Eerst en vooral zal Biden zal de bedrijfsbelastingen willen optrekken, wat een impact zal hebben op de bedrijfswinsten. Daarnaast komen er waarschijnlijk striktere regels om de buybacks van aandelen terug te dringen, die volgens de Democraten ten koste gaan van de lonen van de werknemers en van investeringen. Een derde as is het optrekken van het minimumloon naar 15 dollar per uur, al zal dat waarschijnlijk ook in verschillende etappes gebeuren.

Tot slot onderlijnt Matt Miller nog het belang van de lange termijn en van belegd te blijven. Volatiele markten zijn typisch voor de weken en maanden rond de Amerikaanse verkiezingen. De geschiedenis toont echter dat die volatiliteit voor de Amerikaanse beurzen op de lange termijn weinig uitmaakt.