Covid-19: “Stop & go” voor wereldeconomie; recordaantal faillissementen verwacht in België

 • Covid-19: wereldeconomie tot 2022 in stop & go-modus
 • België: faillissementen-golf zal meer dan 23.000 bedrijven treffen tegen eind 2021 (+10%)
 • Ondanks de pandemie zijn de politieke risico’s terug van weggeweest: Brexit, Amerikaanse presidentsverkiezingen, spanningen tussen de VS en Rusland, handelsgeschillen China-VS, enz.

  Brussel, 24 september 2020. Volgens de laatste prognoses van Euler Hermes (Allianz), 's werelds grootste kredietverzekeraar, zal de wereldeconomie tot eind 2022 in een "stop-and-go"-modus verkeren. Nooit eerder gezien: de negatieve groei van het wereldwijde bbp zal naar verwachting -4,7% bedragen in 2020. Vooral de Verenigde Staten (-5,3% in 2020) en de eurozone (-7,9%) worden hard getroffen.

  Na een korte opleving als gevolg van het einde van de lockdown in het tweede kwartaal van 2020, zal het herstel van de wereldhandel volgens de laatste schattingen van Euler Hermes-economen vertragen tot ten minste medio 2021. Verwacht wordt dat de wereldhandel in goederen en diensten in 2020 met een ongekende -13% zal krimpen, wat neerkomt op een handelsverlies van 4.000 miljard dollar. In deze context zal het aantal faillissementen wereldwijd de komende maanden drastisch toenemen: +31% tot eind 2021.

  Tot nu toe hebben tijdelijke aanpassingen van de insolventievoorschriften in verschillende landen, evenals krachtige economische steunmaatregelen de negatieve effecten kunnen beperken. Maar er is een massale omkering van de insolventietrend op komst in de komende maanden.

  België: ongekende daling van de groei en recordaantal faillissementen op komst

  Voor België voorspellen de economen van Euler Hermes een negatieve bbp-groei van -7,8% in 2020. Het aantal faillissementen zal drastisch toenemen in het laatste kwartaal van 2020 en de eerste helft van 2021: in totaal zal de golf van faillissementen in België tegen eind 2021 meer dan 23.000 bedrijven treffen, een stijging van +10% ten opzichte van de situatie van voor de coronapandemie in 2019. Volgens berekeningen van Euler Hermes zullen in ons land 76.000 jobs verloren gaan. Het werkloosheidscijfer zal in 2021 naar verwachting stijgen tot 8,5%.

  Ed Goos, CEO van Euler Hermes BeLux: “Voor bedrijven begint de Covid-19-crisis om te slaan in een liquiditeitscrisis, erger dan wat we meegemaakt hebben tijdens de financiële crisis van 2008. Als gevolg hiervan zullen afnemers nog meer als van tevoren een beroep doen op hun leveranciers om betaaltermijnen op te rekken. De risico’s voor leveranciers zullen toenemen tot niveaus die zij lang niet altijd kunnen dragen. Wij gaan er daardoor ook vanuit dat het aantal faillissementen in België fors zal toenemen, met +10% tegen 2021.”

  Niet alleen Covid-19...

  Naast deze sombere economische context komen de politieke risico's als een boemerang terug. Volgens de economen van Euler Hermes is de kans op een no-deal Brexit gestegen tot 45 procent, terwijl de Amerikaanse verkiezingen de weg vrijmaken voor protesten (volgens Euler Hermes is de kans op een overwinning voor democratische kandidaat Biden 70 procent), de technologische oorlog tussen de Verenigde Staten en China wordt hervat, de spanningen in het Middellandse Zee en het geschil tussen de Verenigde Staten en Rusland blijven de grootste zorgen baren.