LGIM: Stagnatie economie VS dreigt nu Fed-programma en begrotingsonderhandelingen haperen

Het risico op een stagnerende Amerikaanse economie in het vierde kwartaal stijgt nu het Fed-programma dat kleine bedrijven moet helpen stokt en onderhandelingen over de Amerikaanse begrotingsstimuleringen haperen. Daarvoor waarschuwt Head of Economics Tim Drayson van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management.

De LGIM-econoom ziet dat de hoop op verdere begrotingsstimuleringsmaatregelen in de VS kleiner is geworden, nadat een Republikeins voorstel niet door de Senaat kwam. “De onderhandelingen lopen de laatste tijd steeds stroever en als er niet binnenkort een deal wordt gesloten, komen miljoenen Amerikanen in gevaar”, waarschuwt hij.

Tegelijkertijd worstelt de Federal Reserve (Fed) met het Main Street Lending Program, dat bedoeld is om bedrijven te helpen die te groot zijn voor het Paycheck Protection Program, maar te klein om de financiële markten aan te boren.

Drayson ziet dat grotere banken er niet aan deelnemen en de Fed wil dat het Congres duidelijk maakt hoeveel kredietrisico het moet nemen. “Tot dusver is er slechts $1 miljard aan leningen verstrekt op een totale capaciteit van $600 miljard. Het Republikeinse wetsvoorstel verhindert ook dat de centrale bank vanaf begin volgend jaar verdere transacties uitvoert in het kader van haar kredietprogramma's”, stelt de LGIM-econoom.

De LGIM-econoom ziet dat er aanvankelijk 90% kans was op een deal over stimuleringsmaatregelen. “Dat percentage is nu sterk gedaald en hoewel meerdere uitkomsten mogelijk zijn, is het risico dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal vastloopt, toegenomen.”