Laat u niet verblinden door de winstcijfers!

Olivier de Berranger, CIO van La Financière de l’Echiquier

Het resultatenseizoen over het derde kwartaal nadert zijn einde in de Verenigde Staten en is volop aan de gang in Europa. Tijd voor een eerste balans.

De Verenigde Staten zetten op het eerste gezicht een indrukwekkende prestatie neer. 77% van de bedrijven boekte meer winst dan verwacht en 67% meer omzet dan verwacht. Waarschijnlijk komt de WPA-groei op jaarbasis uit op 6,2%, terwijl de verwachtingen uitgingen van 5,4%. Het zijn cijfers waar beleggers van dromen ... maar nuchterheid is geboden, want de verschillen tussen de diverse aandelen, sectoren en types van bedrijven zijn groot. Bedrijven die hun omzet vooral buiten de Verenigde Staten realiseren, gaan er flink op vooruit, terwijl 'binnenlandse' bedrijven niet verder komen dan een matige omzetgroei (+3,5% op jaarbasis).

Zij hadden te lijden van uitzonderlijke omstandigheden, zoals enkele orkanen op het einde van de zomer. Maar de bedrijfsleiders wijzen vooral op de zwakke groei van de Amerikaanse economie en de toegenomen concurrentie op de binnenlandse markt, waardoor de prijzen niet kunnen stijgen.

In Europa lag de trend in het verlengde van vorig kwartaal: globaal genomen goede resultaten doordat sommige bedrijven uitstekende resultaten boekten, terwijl ook veel bedrijven (circa 25%) ver onder de verwachtingen bleven, waardoor de markt zeer terughoudend reageerde. Veel goede resultaten werden zuinig of zelfs helemaal niet beloond omdat beleggers verkozen om winst te nemen op de aandelen die sinds begin dit jaar het sterkst gestegen waren. Slechts weinigen maakten van de forse terugval van sommige aandelen gebruik om in de aanloop naar het einde van het jaar een positie in te nemen die tegen de huidige trend ingaat.

Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan lopen de prestaties van de verschillende sectoren sterk uiteen (zie grafieken) en duiken vaak dezelfde winnaars op: energie, nutsdiensten, vastgoed en technologie, in het bijzonder in de Verenigde Staten, waar de GAFA's opnieuw een spectaculair kwartaal achter de rug hebben. Ook de verliezers zijn dezelfde: telecommunicatie, gezondheidszorg en financiële diensten.

We hadden voorspeld dat selectief beleggen de sleutel tot succes zou zijn en het afgelopen resultatenseizoen vormt daar het beste bewijs van.

Stoxx600

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.