Turkse lira lijkt wat te herstellen

Turkije vecht tegen de waardedaling van de lira, dat ziet Salah Bouhmidi, head of markets voor broker IG. De Turkse munt staat door de Corona-crisis opnieuw zwaar onder druk. Valuta's van opkomende markten worden momenteel hard getroffen. Gemeten sinds het begin van het jaar was de lira een van de grootste verliezers ten opzichte van de Amerikaanse dollar na de Braziliaanse real, Mexicaanse peso en Russische roebel.

De centrale bank en de regering krijgen momenteel kritiek omdat de Turkse Nationale Bank (TCMB) bepaalde overboekingen vanuit Turkije naar het buitenland verbiedt. De Turkse financiële toezichthouder BDDK heeft op 7 mei een verbod op de handel in lira opgelegd aan drie grote banken USB, Citigroup en BNP Paribas, maar heeft dit op 11 mei ook alweer opgeheven, nadat deze stap ze op internationale kritiek kwam te staan.

Bouhmidi ziet enerzijds een Turkse regering die al het mogelijke (moet) doen om valutaspeculatie te voorkomen en anderzijds investeerders tevreden probeert te houden. Echter, als investeerders er niet meer zeker van kunnen zijn dat ze hun valutaschade met dergelijke instrumenten kunnen compenseren, trekken ze zich terug. Toch vindt de expert van IG dat ‘de kritiek op Turkije momenteel wat uit de context gehaald wordt’.

Het IMF heeft onlangs benadrukt dat er nauw en internationaal gecoördineerde maatregelen nodig zijn om de gevolgen van de pandemie voor de economie als geheel en in het bijzonder voor de financiële sector te verzachten. Landen als Turkije zouden kapitaaluitstroom kunnen tegengaan door hun nationale valuta te laten devalueren. Daar kunnen ook tijdelijke controles op kapitaalverkeer bij horen. “De aanbevelingen van het IMF worden momenteel overgenomen door Turkije. Als bepaalde overboekingen vanuit het buitenland naar Turkije verboden zijn, is het niet meer dan een tijdelijke controle van kapitaalverkeer”, stelt Bouhmidi.

De lira lijkt volgens Bouhmidi momenteel technisch wat te herstellen. Sinds begin mei steeg de Turkse lira ongeveer 5,5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Mogelijk heeft de interventie van de centrale bank de munt gedeeltelijk gesteund, maar ook Aziatische speculanten, die hun shortposities na de high van TRY 7.23 hebben vergroot. Over het geheel genomen bevindt de dollar zich nog steeds in een intacte opwaartse trend. Zolang de pandemie niet afneemt, zal de druk op de lira niet afnemen en zouden opkomende markten dus het doelwit kunnen worden van hedgefondsen. De piek uit de valutacrisis van 2018 lijkt voorlopig een zware weerstand aan de bovenkant. Een uitbraak door deze weerstand bovenaan zou de trend verder kunnen versterken en de druk naar boven kunnen verhogen.

Koers Turkse lire

Turkselire