Juno Continuation Fund: "Een Bijzondere Start"

Op 1 februari van dit jaar ging het Juno Continuation Fund van start. Dit nieuwe fonds, beheerd door Juno Investment Partners, zet de succesvolle investeringsstijl van het in 2018 gesloten Juno Selection Fund, voort. Het Continuation fund is in bijna alle opzichten identiek aan het Selection fund, maar richt zich op investeringen in Europese (familie-)bedrijven die een maatje groter zijn dan in het Selection Fund. Juno is verheugd en trots te kunnen melden dat meer dan 80 participanten het fonds op de lanceringsdatum vormgaven en dat dit aantal sindsdien gestaag verder toeneemt.

Het Juno Continuation Fund kreeg vanaf de lanceringsdatum ook te kampen met de gevolgen van het COVID-19 virus en heeft het eerste kwartaal van 2020 afgesloten met een koers van €87,80 per participatie, een daling van -12,2% sinds de start van het fonds op 1 februari. Over deze periode verloor de MSCI Europe Mid Cap Index -24,7% en ook de AEX (dividend geherinvesteerd) daalde flink met -18,1%.

De pandemie die momenteel de hele wereld in haar greep houdt raakt ook enkele door Juno geselecteerde bedrijven. Rob Deneke, directeur en medebeheerder van het Juno Continuation Fund: “Hoewel ook geraakt door de huidige ontwikkelingen, is het duidelijk dat het merendeel van onze bedrijven bovengemiddeld tegen de huidige situatie bestand is. De producten en diensten die zij leveren, zijn voor hun afnemers vaak van essentieel belang waardoor de vraag naar deze producten en diensten veelal blijft bestaan. Daarnaast zijn onze bedrijven conservatief gefinancierd waardoor hun voortbestaan niet wordt bedreigd en zij in staat blijven, veelal uit eigen middelen, de noodzakelijke investeringen te doen zodra dat nodig is".

Frans Jurgens, directeur en mede-oprichter van Juno: “We houden ons meestal niet bezig met macro-economische voorspellingen, maar we zijn er sterk van overtuigd dat als de pandemie achter ons is, we een lang en diep litteken in de economie behouden. Gelukkig zijn er ook bedrijven die nauwelijks geraakt worden en zelfs een paar die zullen profiteren van de huidige omstandigheden. Bij die bedrijven hebben we van koerszwakte geprofiteerd om selectief bij te kopen”.

Lennart Smits, directeur en mede-oprichter van Juno: “De timing van de lancering van het Juno Continuation Fund maakte dat er een redelijk hoge cashpositie in het Fonds was van ongeveer 30% die ons de afgelopen periode zeker geholpen heeft. Maar het is vooral de lage afhankelijkheid van de economische cycli, een kerncriterium bij Juno, dat maakt dat onze bedrijven minder gevoelig zijn. Daarnaast profiteerden we van de gezonde financiering van onze bedrijven: daar waar cash op de balans enkele maanden geleden nog geld kostte en op hoon van bankiers kon rekenen, hebben onze (familie-) bedrijven nu de troefkaarten in handen".

Over het Juno Continuation Fund en Juno Investment Partners

Het Juno Continuation Fund investeert in aandelen van bijzondere, middelgrote Europese ondernemingen met een beurswaarde tussen 4 en 20 mrd ten tijde van initiële aankoop. Vaak betreft het familiebedrijven. Bedrijven die een voorspelbare en stabiele winstgroei kunnen blijven behalen, komen voor opname in aanmerking. Bij het selectieproces ligt de nadruk op het rendement op geïnvesteerd kapitaal, een lage schuldenlast en vrije kasstromen met een hoog voorspelbaar karakter. De analisten/portfoliomanagers stellen een zeer geconcentreerde portefeuille samen van ondernemingen die door henzelf geïdentificeerd, geanalyseerd en regelmatig bezocht worden. Geselecteerde ondernemingen worden in principe voor langere tijd (ruim meer dan vijf jaar) in de portefeuille aangehouden.

Het Juno Continuation Fund wordt beheerd door Juno Investment Partners. Juno Investment Partners beschikt over een AIFM-vergunning (als bedoeld in artikel 2:65 Wft), verleend door de AFM. Juno Investment Partners is tevens de beheerder van het Juno Selection Fund dat momenteel gesloten is voor inschrijvingen. Het Selection Fund richt zich met eenzelfde investeringsstijl op beursgenoteerde (familie-)bedrijven met een beurswaarde die lager ligt dan de focus van het Continuation Fund (respectievelijk 250 miljoen-4 miljard Euro, versus 4-20 miljard Euro).