AXA IM: Halfslachtig beleid VS is vraagteken boven markt

Omvangrijke steunpakketten verzachten de schokken als gevolg van het coronavirus voor de economie en financiële markten. Maar het beleid van plaatselijke lockdowns in de Verenigde Staten ondermijnt nog steeds het vertrouwen.

Dit zegt hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group donderdag tijdens de online media roundtable georganiseerd door AXA Investment Managers. Via een live videoverbinding praten hij en zijn collega’s CIO Core Investments Chris Iggo en alpha leader Rates & Inflation Jonathan Baltora van de Franse assetmanager Nederlandse journalisten bij over de gevolgen van de virusuitbraak voor beleggers.

De eerste twee kwartalen van 2020 worden gekenmerkt door economische krimp vanwege de lockdowns, die economische sectoren geheel of gedeeltelijk stilleggen om verspreiding van het coronavirus te stoppen. ‘Deze sectoren maken zo’n 30% van de economie uit, dus elke maand lockdown kost 2,5% aan bruto binnenlands product’, aldus Moëc.

De econoom ziet Italië als voorbeeld van wat andere landen te wachten staat. De rest van Europa volgt en de VS komen daar achteraan. De aanpak van Amerikaanse overheid noemt Moëc ‘een groot vraagteken’. ‘Het land greep pas laat in en dan maar gedeeltelijk. Er is vooralsnog geen Federal lockdown.’ En zolang de epidemie niet onder controle is, komt de handel ook niet terug op oud niveau. De omvangrijke steunpakketten van overheden en centrale banken zorgen wel voor een economische ‘backstop’, maar volgens CIO Chris Iggo is de situatie op de financiële markten is nog verre van normaal. Ondanks de maatregelen van autoriteiten sinds de kredietcrisis van afgelopen tien jaar, ziet hij veel gedwongen verkopen in de markt van beleggers die met geleend geld hebben gekocht.

Ondanks dat staatsschulden oplopen, ziet Iggo de kapitaalmarktrente laag blijven als gevolg van de opkoopprogramma’s van centrale banken. ‘Als de economie weer aantrekt, kan de yieldcurve steiler worden’, voorziet hij een groter verschil tussen de lange en korte rente.

Bedrijfsobligaties zijn historisch aantrekkelijk gewaardeerd, stelt de AXA IM-beleggingsstrateeg. Hij maakt daarbij wel de kanttekening dat de Fed alleen meer kredietwaardige namen koopt en niet zogenaamde ‘junk bonds’. Aandelen zijn daarentegen nog steeds duurder dan tijdens de vorige recessie. ‘Koerswinstverhoudingen staan rond de 14-15 voor de S&P 500, in 2008 daalden ze tot 10.’

Jonathan Baltora ziet nog steeds verhoogde volatiliteit op de markten als gevolg van grote outflows uit ETFs en veel geautomatiseerde handel. ‘Er zijn nog steeds liquiditeitsproblemen: terwijl beleidsrentes daalden, zijn geldmarkttarieven gestegen.’