AXA: Niet overtuigd van ECB-renteverlaging

De ECB zal bij de beleidsvergadering deze week niet ontkomen aan het nemen van stimulerende maatregelen om de gevolgen van de crisis te verlichten, maar zal niet zover gaan als het verder verlagen van de depositorente, verwacht hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group.

Moëc gaat mee met wat inmiddels de consensus lijkt te zijn, dat de ECB de obligatieopkopen zal opvoeren en zich meer zal richten op bedrijfsobligaties, waar de grens aan het opkopen van overheidsobligaties bereikt wordt. Hij verwacht verder dat de centrale bank met nieuwe Targeted Long-Term Refinancing Operations (TLTROs) banken zal stimuleren de kredietlijnen naar het midden- en kleinbedrijf open te houden.

De markt lijkt ook uit te gaan van een verdere verlaging van de depositorente met 10 basispunten. ‘Wij zien echter niet wat een 10 basispunten verlaging van de depositorente zal doen om de Europese economie in de huidige omstandigheden te helpen’, aldus de AXA-econoom. ‘Het zal de banken niet helpen op het moment dat ze al extra onder druk staan’, voegt hij eraan toe, duidend op de te verwachten stijging van het aantal wanbetalingen.

Enkele hoofdpunten uit deze Macrocast van de hand van Gilles Moëc:

  • Italië voert zijn inperkingsinspanning op, maar het land bevindt zich niet in de beste positie om een grootschalige epidemie het hoofd te bieden. Afgezien van de gezondheidszorg, kunnen sommige kenmerken van de Italiaanse economie de neergang bijzonder steil maken.
  • De G7 verklaring slaagde er niet in om markten nieuw leven in te blazen. De VS zal met meer fiscaal moeten stimuleren.
  • De ECB zorgt donderdag voor wat versoepeling, maar overtuiging ontbreekt dat ze de depositorente zullen verlagen.
  • De kredietmarkt is grotendeels gespaard gebleven. De verdere daling van de olieprijzen helpt niet. Centrale banken moeten opletten.