Kiran Nandra (Pictet): Aandelen uit opkomende landen een must voor de portefeuille

Kiran nandra
Kiran Nandra
Aandelen uit opkomende landen hebben een enorm potentieel volgens Kiran Nandra, senior product specialist in Emerging Equities bij Pictet, zeker nu deze aandelen worden gemeden. De voorbije 20 jaar hebben EM-aandelen beter gedaan dan de MSCI World-index en dat zal ook de komende jaren zo zijn. Pictet is al 30 jaar actief op het vlak van aandelen uit opkomende landen en heeft over die jaren verschillende strategieën op dit marktsegment uitgebouwd.

Waarom beleggen in EM-aandelen?

Kiran Nandra: Op macro- en structureel vlak ziet het er in de opkomende landen heel goed uit: er is namelijk een sterke digitaliseringtrend en de aanwezigheid van disruptieve technologieën. De economische groei zal de komende jaren vooral in EM worden gevonden terwijl de centrale banken er nog heel wat ruimte hebben om de rente te verlagen. Daarnaast is er ook op bedrijfsvlak heel wat potentieel zoals de groei in winstgevendheid, de toegenomen discipline om correct met kapitaal om te springen en de push naar kwalitatief hoogstaande groei. Ten slotte is de gemiddelde waardering is aantrekkelijk en zijn er meer inefficiënties op deze markten te vinden waardoor actief beheer loont.

Interview met Kiran Nandra over emerging markets

Zit het economisch goed en kunnen we alle EM-landen over dezelfde kam scheren?

Kiran Nandra: Als we de regio top down bekijken dan kunnen we er niet omheen dat de fundamenten van EM aan het verbeteren zijn. En vandaag zorgen deze economieën voor 50% van het wereldwijde BBP met een almaar groeiende bijdrage van China, India en Indonesië bijvoorbeeld. In 2000 was EM slechts verantwoordelijk voor 27% van het wereld-BBP. En het verschil in economische groei bedraagt vandaag zo’n 3% en is de laatste jaren weer aan het toenemen. Niet alle EM-markten zijn echter gelijk want ze hebben zeer uiteenlopende groeipolen en een concentratie-index (hoe lager hoe meer divers de economie) die enorm verschilt. Aan de ene kant staan landen zoals Polen, Thailand, Turkije en ook China en India die zeer gediversifieerde economieën hebben en aan de andere kant van het spectrum bevinden zich landen zoals Koeweit, Saoedi-Arabië, Oman, Qatar maar ook Rusland en Chili die meer gerelateerd zijn aan grondstoffen: en hoe geconcentreerder, hoe volatieler de groei. We kijken toch vooral naar bedrijven die actief zijn in de eerste groep landen omdat de groei er veel meer gedreven wordt door de consument en gezonder is.

En ook op waardering, dus op bottom-up vlak, ziet het plaatje er beter uit?

Kiran Nandra: Inderdaad, de EBITDA-marges zitten in de lift nadat ze wat waren terugvallen door toedoen van de handelscrisis en zouden de komende jaren rond de 17 à 18% moeten uitkomen, het hoogste niveau sinds de financiële crisis. Het is wel nog afwachten wat de impact van het coronavirus op korte termijn zal zijn maar men kan er niet omheen dat er al jaren een verbetering zichtbaar is. Wij laten ons alvast niet van de wijs brengen door het coronavirus want het zal volgens ons slechts een beperkte impact op middellange termijn hebben. Daarenboven stellen we ook vast dat de gemiddelde cashflow en de winst per aandeel verbetert en dat zonder de financiële engineering zoals terugkoop van eigen aandelen die in de VS plaatsvindt. En met een gemiddelde koers/boekwaarde die relatief bekeken op 0,65 keer het niveau van die van de westerse beurzen staat, is de waardering zoals eerder aangegeven aantrekkelijk.

Maakt u zich geen zorgen over de handelsoorlog?

Kiran Nandra: Hoewel er reeds een fase I-overeenkomst is afgesloten, zijn er tussen de twee partijen nog heel zaken waar er geen overeenstemming is bereikt. Er moet nog veel worden besproken vooral dan op het vlak van overdracht en diefstal van technologie, de toegang tot markten, verhoging van het procentuele belang door buitenlanders, enzovoort. Maar wij zien handelsspanningen als het nieuwe normaal en dit schept opportuniteiten in landen waar bedrijven hun productie of een deel ervan vanuit China naartoe verhuizen. Vooral de ASEAN-landen zullen hiervan profiteren.

En hoe gaat u als belegger daarmee om?

Kiran Nandra: Dergelijke veranderingen brengen opportuniteiten met zich mee, zo zien we dat. Zo hebben we belegd in een bedrijf dat is gespecialiseerd in logistiek in Azië en dergelijke bedrijven zijn opeens populair geworden. Maar over het algemeen maken we ons geen zorgen. De impact van de handelsspanningen op de Chinese economie bedroeg in 2019 zo’n 1% maar als we rekening houden met de impact van de beleidsmaatregelen dan kwamen we op 1,6% positief uit. Uiteindelijk had het enkel een negatieve impact op het algemene sentiment.

Waar bevinden zich de grootste opportuniteiten in EM?

Kiran Nandra: In Azië, omdat er de grootste groei terug te vinden is, bovendien maakt het continent ondertussen 75% uit van de MSCI EM-index. Toch is Azië ex-Japan slechts 12% van de wereldwijde MSCI-index terwijl het verantwoordelijk is voor 30 à 35% van het wereld-BBP: een serieuze ondervertegenwoordiging die eigenlijk op termijn zou moeten wegebben. Daarenboven slaagt het erin om innovatie met traditie te combineren. Enerzijds zijn er heel wat bedrijven die op technologisch vlak de hoofdrol spelen zoals op het vlak van sociale media, fintech, cloudcomputing, microfinance, robotica enzovoort. Een mooi voorbeeld is de Thaise fintechspeler Krungtjai Card. Anderzijds kunnen we er ook terecht voor de meer traditionele industrieën zoals de producent van het populaire drankje Kweichow Moutai of de schoenproducent Li-Ning.