Pictet AM: Opname in JP Morgan-index stuwt renminbi-obligaties

Schuld in lokale valuta uit China vormt een aantrekkelijke belegging ten tijde van onrust rondom het coronavirus, zeker nu deze beleggingscategorie wordt opgenomen in de JP Morgan Emerging Market Bond index, stelt Cary Yeung, hoofd Greater China Debt bij vermogensbeheerder Pictet AM.

Voor Beijing geldt het moment als een goedkeuring voor diens inspanningen om de kapitaalmarkt van het land te liberaliseren en meer te integreren in het internationale financiële systeem. Voor beleggers opent de opname ervan een wereld waarin de renminbi (RMB) een echt wereldwijde beleggingsvaluta wordt. “Binnen enkele maanden zal de 1300 miljard dollar grote onshore-obligatiemarkt een veel grotere rol spelen in obligatieportefeuilles”, verwacht Yeung.

De Pictet-specialist voorziet tevens dat de People’s Bank of China (PBOC) meer stimulerende maatregelen neemt, zelfs nadat de centrale bank sinds 2018 reeds acht keer de reserveverplichting voor banken verlaagde. Eerder deze maand verlaagde de PBOC de rentetarieven voor repurchase agreements en injecteerde meer liquiditeit in geldmarkten om de druk op de economie door de uitbraak van het coronavirus te verlichten.

Yeung merkt eveneens op dat de yield op vijfjarige Chinese staatsobligaties 2,8 procent bedraagt, vergeleken met 1,4 procent op Amerikaanse staatsobligaties, -0,1 procent voor Japanse staatsobligaties en -0,6 procent voor Duitse Bunds met dezelfde looptijd.

Toch vormt deze hogere yield niet hun enige unique selling point. “Ze bieden ook diversificatie”, benadrukt de Pictet-specialist. “Het rendement van RMB-obligaties correleert niet bijzonder sterk met een belangrijke wereldwijde beleggingscategorie - obligaties of aandelen. De correlatie van RMB-obligatierendementen met die van Amerikaanse en Europese obligaties en aandelen is minder dan 0,34.”