ETF Securities: Vijf manieren waarop opkomende markten grondstoffen een boost kunnen geven

Opkomende markten zijn na jarenlange economische malaise eindelijk weer een beetje tot leven gekomen. De economische omstandigheden zijn verbeterd en de koersen van aandelen opkomende markten lopen op. Hoewel de MSCI Emerging Market Index tot op heden met bijna 30% is gestegen, blijven grondstoffen vooralsnog achter. Toch kunnen grondstoffen door hun nauwe relatie met opkomende markten sterk profiteren van de ommekeer die opkomende markten maken, zegt James Butterfill, Head of Research van ETF Securities.

Volgens Butterfill zijn er vijf manieren waarop opkomende markten grondstoffen een boost kunnen geven:

1. Sterke relatie met grondstoffen

Opkomende markten bepalen in hoge mate vraag en aanbod voor wereldwijde grondstoffen. Deze centrale rol zorgt ervoor dat aandelen opkomende markten en grondstoffen veel van dezelfde macro-economische en fundamentele drijfveren delen.

Grondstoffen blijven tot op heden achter bij aandelen opkomende markten door de bezorgdheid bij beleggers over het aanbodoverschot van grondstoffen. Echter door productiediscipline en afnemende kapitaalinvesteringen neemt het aanbodoverschot af en komen vraag en aanbod meer in evenwicht. Dit kan ervoor zorgen dat grondstoffenprijzen aanhaken op de prestaties van aandelen opkomende markten.

2. Toenemende belangstelling van beleggers

Het beleggerssentiment ten aanzien van opkomende markten is sterk verbeterd door de aantrekkelijke rendementen en de lage waarderingen in vergelijking met ontwikkelde economieën en andere beleggingscategorieën. Daarnaast zagen opkomende markten fondsen de netto instroom vanaf medio 2015 weer oplopen.

Deze hernieuwde belangstelling voor opkomende markten kan overslaan op grondstoffenfondsen en -activa. Grondstoffen zijn op dit moment een goedkoop alternatief voor beleggers in opkomende markten, waarin ze in het algemeen onderwogen zijn. Zij zouden hun belangstelling voor opkomende markten kunnen uitbreiden met grondstoffen.

3. Sterkere opkomende markten-valuta beïnvloeden aanbod grondstoffen

Terwijl de grondstoffenprijzen op historisch lage niveaus zijn blijven steken, heeft de daaruit voortgekomen zwakte van opkomende markten valuta de opkomende markten die grondstoffen produceren gered. Zwakkere lokale valuta's hebben geholpen de totale productiekosten te verminderen, waardoor winstgevende grondstoffenproductie ondanks de lagere grondstoffenprijzen toch mogelijk was.

De opkomende markten valuta beginnen weer aan te trekken door een zwakkere Amerikaanse dollar. Als de opkomende markten valuta blijven aansterken, zou de afname van de grondstoffenproductie goed kunnen uitpakken voor de vooruitzichten van de grondstoffenprijzen.

4. Toenemende investeringen in infrastructuur

Investeringen in infrastructuur lopen de komende jaren wereldwijd op waardoor de vraag naar grondstoffen kan toenemen. Opkomende markten, vooral China en India, zullen een groot deel van de wereldwijde investeringen dragen. Dit zou betekenen dat de vraag naar industriële metalen flink kan groeien.

5. Uitdijende middenklasse in opkomende markten

Wereldwijd groeit de middenklasse, maar met name in opkomende markten. In China, India en Zuidoost Azië groeit de middenklasse met 6%, versus 0,5% in ontwikkelde economieën (Bron: The Brookings Institution).

Dit heeft gevolgen voor de de wereldwijde vraag naar grondstoffen, die kan groeien naarmate bevolking, inkomen en kwaliteit van het leven toenemen. Vooral agri-grondstoffen kunnen van een groeiende vraag van consumenten uit opkomende markten profiteren.