Wereldwijde obligatiemarkt heeft veel riskanter kredietprofiel dan tien jaar geleden

Jim Leaviss, Head of Retail Fixed Interest for M&G's mutual fund range

Het wereldwijde universum van investment grade bedrijfsobligaties heeft sinds de financiële crisis een dramatische verandering ondergaan. De kwaliteit van de obligaties in deze categorie verslechterde significant in de laatste jaren. Gedeeltelijk gebeurde dat op vrijwillige basis, omdat de bedrijven geloven dat met meer schulden op de balans het rendement van de aandelen vergroot kan worden (en zo kunnen ze ook gebruik maken van fiscaal aftrekbare intresten). Maar daarnaast is dit ook het resultaat van de grootschalige verlaging van de kredietwaardigheid van banken en financiële instellingen gedurende en na de kredietcrisis.

Vandaag zijn de wereldwijde obligatiemarkten voor bijna 45% blootgesteld aan emittenten met BBB-rating. Weet ook dat de kredietratings niet lineair, maar exponentieel zijn – naarmate men dichter bij de grens met high yield komt, stijgt het risico op wanbetaling significant. De huidige wereldwijde obligatiemarkt heeft dan ook een veel riskanter kredietprofiel dan tien jaar geleden.

Aan 134 basispunten zit de wereldwijde BBB kredietindex spread tegen het dieptepunt van 120 basispunten van 2007 - het jaar net voor de wereldwijde financiële crisis waarin de kredietbubbel op zijn piek zat. Tegelijk zit de huidige kredietindex sterk onder de gemiddelde 200 basispunten spread die effecten met BBB-rating sinds 2002 betaalden.

Met andere woorden, de wereldwijde obligatiemarkt is niet meer fair gewaardeerd, maar duur geworden. In vergelijking met vroeger leven we nu in een markt met een verslechterde kredietkwaliteit en een lagere beloning voor het nemen van risico’s.

Obligatiemarkt

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.