Outlook Pictet AM: Einde aan ‘bullrun’ Amerikaanse dollar in 2020

Het jaar 2020 markeert het einde van de ‘bullrun’ van de Amerikaanse dollar. Europese aandelen en obligaties en valuta uit opkomende markten gaan daardoor vermoedelijk beter presteren. Dat schrijft hoofdstrateeg Luca Paolini van vermogensbeheerder Pictet AM in de Outlook voor het jaar 2020.

Pictet AM verwacht dat de meeste ontwikkelde landen geconfronteerd worden met een economische groeivertraging, tot ongeveer 2,7% op jaarbasis, zo’n 20 basispunten onder het potentieel. Met 1,5% realiseert de VS volgend jaar de zwakste economische groei in tien jaar. Zelfs een lichte, technische recessie in de eerste helft van het jaar sluit Paolini niet uit. De kans op een recessie acht de strateeg op 30%, veel hoger dan de huidige consensusverwachting. Ook een krimp in de bedrijfswinstmarges in de VS is waarschijnlijk.

Europese aandelen en de euro profiteren van het einde van de bullrun van de ‘greenback’. Ook de economieën van India, Brazilië en Rusland profiteren van een zwakkere dollar en zien de economische groei volgend jaar waarschijnlijk aantrekken. Met name Rusland biedt beleggingskansen door aantrekkelijke waarderingen van aandelen en verstandig monetair en begrotingsbeleid. Waarde-aandelen gaan na hun underperformance van meer dan tien jaar in 2020 beter presteren dan groeiaandelen, verwacht Paolini.

Beleggers in vastrentende waarden mogen zich schrap zetten voor een uitdagend jaar. Staatsobligaties uit ontwikkelde markten leveren in 2020 een verlies op en ook bedrijfsobligaties zijn kwetsbaar, omdat centrale banken niet bereid lijken eenzelfde ruim monetair beleid als uit het verleden te voeren. Paolini verwacht desondanks dat de Amerikaanse centrale bank (de Fed) de beleidsrente vroeg in het jaar nogmaals verlaagt.