Standard Life: Amerikaanse handelspartners vrezen geblaf Trump

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Ook de VS heeft sinds begin vorig jaar geprofiteerd van het voorspoedige herstel van de internationale handel. De afgelopen vijf kwartalen is het Amerikaanse exportvolume met 3,2% op jaarbasis gegroeid. De import trok aan van 2,3% naar 3,4% op jaarbasis. De komende kwartalen blijven de cyclische omstandigheden gunstig voor de internationale handel. De Amerikaanse export zal waarschijnlijk verder worden gestimuleerd door de in de afgelopen maanden gedaalde US dollar. Het omgekeerde effect geldt voor de import, alhoewel de binnenlandse vraaggroei solide is en wellicht verder kan aantrekken als het Congres in het begin van 2018 aanzienlijke belastingverlagingen doorvoert, schrijft Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Aberdeen Investments.

VS verliest aandeel in wereldwijde export

Toch plaatst Lawson wel een structurele kanttekening. De VS heeft de afgelopen 20 jaar consistent marktaandeel verloren op de exportmarkt, met name aan China maar ook aan andere opkomende markten. De laatste vijf jaar groeide de wereldwijde goederenexport met 2,5%, terwijl dit in de VS bleef steken op 1,5%. De ratio van de Amerikaanse exportgroei ten opzichte van het mondiale BBP is sterk gedaald en het lijkt er niet op dat het terugkeert naar eerdere trendniveaus, ondanks het recente herstel van de export.

Landsbelang versus liberalisering

Die daling van het marktaandeel in de wereldwijde export was aanleiding voor president Obama om het Trans-Pacific Partnership (TPP) met landen in Azië af te sluiten en de bedoeling was een soortgelijk handelsakkoord met Europa te aan te gaan. TPP was niet alleen bedoeld om de handelsbanden met Azië aan te halen, maar ook om de regelgeving die de handel in diensten en grensoverschrijdende investeringen belemmeren, af te breken. Dit zijn juist de twee componenten van de handel die de vertragende goederenhandel moeten compenseren. President Trump trekt echter een andere les uit dezelfde ervaring. De VS is niet meer de koploper in liberalisering van de handel, maar is nu meer gericht op het beëindigen van die handelspraktijken en -overeenkomsten die tegen het landsbelang in zouden gaan.

Handelspartners bang voor geblaf uit Washington

Dit jaar heeft de VS de tarieven op Canadees hout en Bombardier-vliegtuigen verhoogd, worden vermeende Chinese schendingen van intellectueel eigendom onderzocht en is een aanvang gemaakt met de heronderhandeling van NAFTA, het handelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico. Deze acties opgeteld tonen aan dat de VS een meer mercantilistische houding ten aanzien van handelsbeleid aanneemt en dat veroorzaakt toch wel enige vrees bij haar belangrijkste handelspartners, met name Canada en Mexico, die het meeste te verliezen hebben als handelsbarrières opgeworpen worden. Het is te hopen dat in dit geval blaffende honden niet bijten.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.