Schroders: search for yield ook bij hogere rentes

Vaak wordt gedacht dat een inkomensstrategie te lijden heeft onder een stijgende rente. Maar onderzoek van Schroders , dat de prestaties van inkomengenererende beleggingen tijdens periodes van renteverhoging sinds 1970 heeft onderzocht, laat zien dat veel inkomengenererende beleggingen anders presteren dan verwacht, schrijft Clement Yong, strateeg bij Schroders .

Veel ruis door taper tantrum

De ’taper tantrum’ van 2013 heeft diepe sporen nagelaten bij beleggers. Nadat de toenmalige voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, had aangekondigd dat het QE-programma zou worden afgebouwd, schoot in korte tijd de obligatierente omhoog omdat beleggers massaal overheidsobligaties in de verkoop deden. Het was een duidelijk voorbeeld van de inverse relatie tussen obligatierente en -prijzen: als de rente oploopt, dalen de prijzen. Vaak wordt gedacht dat deze relatie voor alle inkomengenererende beleggingen geldt. Echter, het onderzoek van Schroders wijst uit dat dit vaak niet het geval is. Zelfs in 2013 hebben de meeste beleggingen nog een positief rendement opgeleverd tegen het einde van het jaar.

Breed pallet aan inkomen

Het spectrum van inkomengenererende beleggingen is breed. Daar vallen naast staatsobligaties, ook investment-grade- en high yield bedrijfsobligaties, REITs, schuldpapier uit opkomende markten en hoogdividend aandelen onder. Al deze beleggingscategorieën hebben de laatste decennia goed gepresteerd. Het is daarom niet zo vreemd dat beleggers zich afvragen of het feest voorbij is, nu centrale banken zich opmaken om de rente te verhogen. Maar uit het onderzoek van Schroders blijkt dat deze activa het daarom niet noodzakelijkerwijs moeilijk krijgen. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek van Schroders zijn:

  • Alle inkomengenererende beleggingen rendeerden gemiddeld positief ten tijde van stijgende rente, uitgezonderd staats- en bedrijfsobligaties.
  • Staatsobligaties en investment-grade bedrijfsobligaties hebben veel slechter gepresteerd in tijden dat de obligatierente steeg dan bij een daling.
  • Veel andere beleggingen hebben goed stand gehouden, sommige hebben zelfs beter gepresteerd bij stijgende obligatierentes.

    Dit zou beleggers enigszins gerust moeten stellen. De rente stijgt vaak als de economische groei aantrekt, activa die daar gevoeliger voor zijn, zoals high yield debt, dividendaandelen en REITs kunnen dan nog steeds positieve prestaties leveren. Aandelen en obligaties kunnen in het algemeen dan ook profiteren van betere omstandigheden voor het bedrijfsleven.

    Inkomen robuster dan gedacht

    Verder bevestigt het onderzoek dat het inkomen doorgaans minder gevoelig is voor renteveranderingen dan het algehele rendement. De impact van een hogere rente op het inkomen is minimaal, soms was er zelfs sprake van een stijging als de obligatierente steeg. De inkomsten verslechterden juist vaker bij een dalende rente dan bij een stijgende rente.

    Geduld loont

    Het is van belang te beseffen dat ook bij inkomengenererende portefeuilles de beleggingshorizon van belang is. Geduldig blijven en niet in paniek raken tijdens periodes van renteverhogingen betaalden zich vaak uit in rendement en inkomen. Maar de variatie in prestaties maakt wel duidelijk hoe belangrijk een gedegen beleggingsallocatie is. Als dit goed gedaan wordt, kan zelfs waarde worden toegevoegd in tijden dat de verleiding groot is om beleggingen van de hand te doen, schrijft Yong.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.