MFS ligt wakker van kortetermijndenken bedrijven

Biljoenen dollars aan obligaties hebben inmiddels een negatieve rente, yieldcurves zijn omgekeerd, handelsvolumes worden negatief en bijna twintig centrale banken hebben dit jaar de rente verlaagd. Dit zijn allemaal symptomen dat de economie en financiële markten uit balans zijn. Volgens Robert Almeida, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder MFS, worden die symptomen genegeerd en dat is erg verontrustend.

“We zitten in een bubbel die waarschijnlijk tot een recessie gaat leiden”, schrijft Almeida in zijn Strategist’s Corner ‘Here’s what keeps me up at night’. “Zaken die ooit van fundamenteel belang waren voor ondernemingen, zoals het investeren in onderzoek, ontwikkeling en kapitaal, zijn verdrongen om beleggers te geven wat ze nú willen, zo snel mogelijk, zonder na te denken over de lange termijn.”

Paleis van stro

Dit komt volgens Almeida doordat het geld dat werd vrijgemaakt door centrale banken na de financiële crisis verkeerd is gebruikt. “De kwantitatieve verruiming zou meer kansen hebben moeten bieden aan producenten, die dat in extra werk, productie of in economische efficiëntie hadden kunnen steken”, meent hij.

“Maar bedrijven hebben het extra geld gebruikt om zo snel mogelijk inkomen en kapitaalopbrengsten te genereren voor beleggers. Het gevolg was een te grote hefboom op de balansen, hogere dividenden en aandelen die in een moordend tempo werden teruggekocht. Het genereren van winst kreeg de voorkeur boven langetermijninvesteringen, waardoor de productiviteit zakte tot onder gemiddeld en de economische groei daalde. De markt had een paleis voor zichzelf gebouwd, maar wel een paleis van stro.”

Almeida is dus van mening dat bedrijven het verkeerd hebben aangepakt. “De financiële wereld is geen wetenschap, dus we kunnen niet voorspellen wat er met de economie gaat gebeuren. Wat we echter wel kunnen stellen, is dat bedrijven die hun fundamenten goed op orde hebben en naar de lange termijn kijken, uiteindelijk altijd winnen.”