BlackRock: Jaag niet zomaar op Japanse aandelen

Japanse aandelen hebben het afgelopen maand veel beter gedaan dan de aandelen in de rest van de wereld in een ietwat overdreven reactie op de tijdelijke luwte in het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Maar BlackRock stelt in het wekelijkse commentaar ‘Japanse equities: don’t chase the rally’ dat het de Japanse aandelen vooralsnog op ‘underweight’ laat staan.

BlackRock doet dit omdat dit beleggingssegment kwetsbaar is voor een groeivertraging in China en de experts van de Amerikaanse vermogensbeheerder zien het protectionistische tij vooralsnog niet keren. Bijna de helft van de omzet van de Nikkei 225 bedrijven komt uit de export. China is de grootste afnemer voor Japanse goederen en Chinese orders van Japanse machines en elektronica zijn sinds november vorig jaar ingestort.

Maar de rally in september biedt wel een doorkijkje met betrekking tot het potentieel van Japanse beursfondsen als de handelsspanningen luwen en de wereldwijde groei weer toeneemt. “Als de Amerikaans en Chinese kemphanen besluiten om de strijdbijl voor langere tijd te begraven, zullen we bekijken of we onze visie op Japanse aandelen moeten herzien of niet”, aldus BlackRock.