AXA IM: ECB zal beperkt opkoopprogramma lanceren

De Europese Centrale Bank ontkomt donderdag niet aan een hervatting van obligatie-aankopen naast een verlaging van de depositorente, om onrust op de markten te voorkomen. Voor een grootschalig programma loopt de ECB echter tegen haar eigen grenzen aan, stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom van de AXA Group.

De markt prijst zo’n ‘bazooka’ ook niet meer in. Dat heeft volgens Moëc alles te maken met een interview met Villeroy de Galhau van de Banque de France. Dat een ‘centrist’ als Galhau al niet overtuigd is van de noodzaak van een grootschalige obligatie-opkoop, geeft volgens de AXA-econoom aan dat de ECB komende donderdag niet met een bazooka op de proppen komt.

Maar er moet wel iets gebeuren, aldus Moëc, en wel om twee redenen:

Er is de afgelopen twee maanden zo veel gepraat over een pakket aan maatregelen, dat de geloofwaardigheid van de ECB op het spel staat. De verslechtering van macrocijfers sinds juni is zo evident dat de inflatie steeds verder weg dreigt te komen van de doelstelling van de ECB. Dat het instrumentarium van de centrale bank de grenzen van de effectiviteit bereikt is één ding, maar het helemaal niet meer proberen is een ander. Er komt dus een pakket aan maatregelen, zij het minder groot dan eerder gehoopt. Hoe kan dat eruit zien? Moëc verwacht een verlaging van de depositorente met 10 basispunten, mogelijks zelfs 20. De banken die daar onder lijden kunnen gecompenseerd worden met specifieke maatregelen, zoals het aantrekkelijker maken van de TLTRO-leningen. Daarnaast voorziet het basisscenario van AXA in een ‘kleine QE’ (obligatie-aankoopprogramma): 25 tot 30 miljard euro voor de komende zes maanden verdeeld over bedrijfs- en staatsobligaties.

Een echte bazooka zou een hoger bedrag noodzakelijk maken, gekoppeld aan de belofte daar voor lange tijd mee door te gaan. Dat is niet geloofwaardig zolang de ECB vasthoudt aan de limiet van 33%, het maximale belang van de ECB in een bepaalde obligatielening (boven dat percentage zou de ECB een blokkerende minderheid vormen in geval van een schuldherstructurering). Die drempel overschrijden wordt lastig, denkt Moëc: het is een hele stap als de centrale bank de beslissende stem wordt in een schuldherstructurering van de belangrijkste aandeelhouder (de staat).

Daarmee staat de ECB volgens AXA voor de onaantrekkelijke keuze tussen het helemaal niet hervatten van de aankopen of het herstarten op kleine schaal en gedurende een beperkte periode. De laatste optie is volgens Moëc de meest waarschijnlijke aangezien nietsdoen voor spanningen op de financiële markten zou zorgen.