Jupiter: Positieve outlook voor Brazilië

De beleggingsvooruitzichten voor Brazilië zijn positief, meent Alejandro Arevalo, fondsbeheerder fixed income bij Jupiter Asset Management. Maar dat wil echter niet zeggen dat het land niet zijn eigen tegenwind kent. Jair Bolsonaro, de nieuw gekozen president van het land, zet zich in voor markthervormingen, waaronder een belangrijk plan om het pensioenstelsel van het land te herzien. Verwacht wordt dat de besparingen op de overheidsuitgaven als gevolg van de pensioenhervorming de komende 10 jaar tussen de 700 en 800 miljard BRL zullen uitkomen, wat zou kunnen leiden tot een herstel van de kredietwaardigheid en een toename van de zakelijke kredietverlening. Ondanks de geruststellende pro-marktretoriek van Bolsonaro is de relatie van de president met het Congres echter een belangrijke factor om in de gaten te houden.

Economische vooruitzichten afhankelijk van (pensioen)hervorming

Voor Brazilië zijn de economische vooruitzichten afhankelijk van hervormingen. Als de pensioenhervorming van Bolsonaro door het Congres komt, kan dat het vertrouwen van externe investeerders een broodnodige impuls geven en de begrotingspositie van het land versterken. Het Juridische Comité keurde het wetsvoorstel goed om het voorstel met slechts kleine wijzigingen door te sturen naar het Congres, en peilingen van het Congres duiden erop dat de hervormingen kunnen worden goedgekeurd. Arevalo heeft er vertrouwen in dat de pensioenhervorming zal worden doorgevoerd, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een positief jaar voor Brazilië. De economie zal echter waarschijnlijk stagneren als de hervormingen door het Congres worden tegengehouden.

Braziliaanse proteïnesector kan profiteren van verspreiding varkensgriep in China

Vanuit het perspectief van de belegger geeft Arevalo de voorkeur aan de proteïnesector in Brazilië, omdat hij meent dat de Braziliaanse eiwitexporteurs in staat zijn om te profiteren van de verspreiding van de Afrikaanse varkensgriep in China. Varkensvlees is een belangrijk hoofdvoedingsmiddel in China en de verspreiding van de varkensgriep zal leiden tot een enorm tekort in het aanbod, waardoor de vraag en de prijzen voor andere eiwitbronnen en varkensvlees waarschijnlijk zullen stijgen. Als een van de grootste producenten van dierlijke eiwitten ter wereld, naast de VS, is Brazilië in de perfecte positie om te profiteren van het aanbodtekort.