DWS: Amerikaanse arbeidsmarkt is gezonder dan hij lijkt

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft robuust, ook al werden er in mei minder banen gecreëerd dan verwacht. Dat blijkt uit de ‘Grafiek van de Week’ van vermogensbeheerder DWS.

Opnieuw zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse centrale bank. Haar aankondiging van begin dit jaar om na drie jaar van rentestijgingen een pauze in te lassen, betekende een omslag voor de financiële markten. En in mei stelden de sussende woorden van de Fed de markten nog gerust toen een handelsakkoord tussen de VS en China uitbleef.

De Fed suggereerde toen dat ze bij een verslechtering van de economie de rentetarieven opnieuw zou verlagen. Sindsdien gaan de markten uit van twee renteverlagingen dit jaar, terwijl ze voordien nog dachten dat er geen enkele zou komen.

Uiterst lage werkloosheid

Een belangrijke factor in het beslissingsproces van de Fed is de situatie op de arbeidsmarkt in de VS. Het teleurstellende lage cijfer van slechts 75.000 nieuw gecreëerde banen geeft extra munitie aan beleggers die een renteverlaging verwachten.

Toch kan de Fed maar beter voorzichtig zijn. Over het algemeen verkeert de arbeidsmarkt van de VS in goede gezondheid: de werkloosheid is met 3,6% uiterst laag en de tewerkstellingsgraad stijgt nog steeds volgens de ISM Purchasing Managers-index.

Tijdelijke banen

Werkgelegenheidamerika

Daarnaast kijkt de Fed ook naar de groei van de tijdelijke banen. Tijdelijke arbeid is traditioneel een goede voorspeller omdat die al toeneemt of afneemt voordat een versterking of verzwakking in de economie wordt waargenomen, zo blijkt uit de grafiek.

In mei was de groei van het aantal tijdelijke banen met 5000 veelbelovend en ook in april was er al een toename. Daarmee hebben we normaal gezien de zwakte van begin dit jaar overwonnen.