Europa en de brexit: volgens Martin Currie is een flexibele en pragmatische aanpak cruciaal

Veroorzaakt de brexit een aardverschuiving of is het maar een hobbel op de weg? Wat er ook van zij, Martin Currie kijkt verder dan het marktgewoel en gaat op zoek naar mogelijke winstkansen

Michaelbrowne
Michael Browne

Het politieke en economische aanzicht van Europa zou weleens kunnen veranderen als het Verenigd Koninkrijk ervoor kiest om uit de Europese Unie (EU) te stappen. Zo zou de EU namelijk haar op een na grootste economie verliezen. Het daaruit voortvloeiende gebrek aan duidelijkheid over nieuwe handelsovereenkomsten en directe buitenlandse investeringen kan een lange periode van onzekerheid inluiden. Michael Browne en Steve Frost, allebei portfolio manager in het Europese Long/Short team van Martin Currie (een filiaal van Legg Mason ), analyseren in hun nieuwste whitepaper de mogelijke gevolgen van een brexit voor Europese investeerders.

De meeste peilingen wijzen erop dat het Verenigd Koninkrijk ervoor kiest om bij de EU te ‘blijven, maar het verschil is miniem. Als het VK blijft, heeft dit waarschijnlijk geen gevolgen voor de markten. In het andere geval gaan we wellicht een onstabiele periode tegemoet.

“Duidelijk is dat elk scenario onzekerheid over de toekomst na de stemming inhoudt”, aldus Browne. “Vanuit het oogpunt van de beleggers noteerden we vier mogelijke scenario’s die een reden kunnen zijn voor een strategische herpositionering. Ongeacht het resultaat is het vooral van belang dat we flexibel en pragmatisch blijven.”

Vechtscheiding: Het worstcasescenario. Het VK sluit geen handelsovereenkomsten meer met de EU of er breekt een lange periode van onderhandelingen aan die kan leiden tot een algemene recessie in het VK en een afname van de directe buitenlandse investeringen.

Besmetting: De vrees bestaat dat als het VK de EU verlaat, andere landen dit voorbeeld misschien volgen. Het gevolg: een versplinterd Europa.

Echtscheiding onderlinge toestemming: We kunnen ervan uitgaan dat de Europese leiders, om een Europese recessie te vermijden, het VK geen al te zware sancties zullen opleggen. Maar zelfs dan blijft de onzekerheid bestaan.

Neverendum: Een duidelijke ja-stem voor Europa heeft waarschijnlijk geen veranderingen tot gevolg. Wanneer het verschil miniem is, kan dit betekenen dat de tegenstanders tot in de eeuwigheid campagne blijven voeren. Dat geldt uiteraard ook voor het ‘neen-kamp.

Bij de meer negatief geladen scenario’s zouden we ernaar streven om kapitaal te beheren door de balans in te krimpen en onze shortpositie te vergroten. Bij een eerder positieve reactie van de markt zouden we de balans in een stijgende markt uitbreiden”, aldus Frost.

“We denken dat we dankzij ons pan-Europese beleid voldoende flexibel zijn om ons te kunnen concentreren op de landen en bedrijven die ofwel minder onderhevig zijn aan de gevolgen van een brexit of ervan kunnen profiteren.”

Het Europese Long/Short team van Martin Currie blijft streven naar niet-gecorreleerde rendementen op aandelen door gecontroleerde volatiliteit te combineren met neerwaarts risicobeheer. In die zin is het bedrijf erop gericht verder te kijken dan de huidige kortetermijnvisie van de markt en de vruchten te plukken van mogelijke kansen, wat de Britse kiezer ook beslist.

Brexit2016

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.