Brexit: gokkers zijn betrouwbaarder dan de peilingen

Bijdrage geschreven door Marc Craquelin, directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier, Parijs

Marccraquelin
Marc Craquelin

Een Angelsaksische traditie verdeelt onzekere toekomstige elementen in twee categorieën: ‘known unknown’ en ‘unknown unknown’. Aan de ene kant wat ik weet niet te weten en aan de andere kant de ongeïdentificeerde onzekerheden van de toekomst.

Brexit

Vandaag verwachten de markten twee belangrijke ‘known unknowns’: de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit zijn twee perfecte voorbeelden van geïdentificeerde onzekerheden: we weten precies op welk moment ze zullen plaatsvinden, maar de onzekerheid eromheen is compleet. De peilingen bieden voor beide mogelijke uitkomsten een zeer grote waarschijnlijkheid, of het nu om de Engelse stemming of de Amerikaanse verkiezing gaat.

Wat de Brexit betreft, zijn de markten het over één ding eens: een resultaat in het voordeel van een uitstap van het VK zou het pond sterk doen dalen. Eigenlijk kan men met behulp van een eenvoudige grafiek van het pond tegenover de euro bijna tot op de dag de positionering van de markten in deze kwestie meten.

Brexit

In de eerste jaarhelft wint het neen-kamp aan belang (de euro stijgt tov het pond) maar in april en mei daalt het aantal neen-stemmers (koersstijging van het pond).

Voor een volledige analyse van de markten moeten we in het achterhoofd houden dat die markten - meer nog dan de peilingen - de noteringen op de gokwebsites in de gaten houden. En dat is al een eerste verbazend resultaat: de gokkers geloven veel minder (2 tegen 1) dan de peilingen dat de stemming op een Brexit zal uitdraaien.

Vandaag geloven de markten minder in de uitstap van het VK dan twee maanden geleden. Als we er een cijfer op zouden durven plakken, dan zouden we geneigd zijn te zeggen dat er een kans van 1 op 3,5 aan wordt toegeschreven.

Gevolgen van de Brexit op korte termijn: een daling van het pond dus, een sterke vertraging van de Britse economie (0,5 à 2,5 % BBP ), een impact op de rest van de eurozone (55 % van de handel van het Verenigd Koninkrijk gaat naar andere lidstaten van de EU[1]) en een daling van de aandelenmarkten.

De zwaarst getroffen Britse ondernemingen zouden waarschijnlijk de financiële instellingen zijn, samen met de sectoren die het meest afhangen van de binnenlandse economie. De exportbedrijven zouden dan weer beter gedijen dankzij de verzwakte munt. In een dergelijk geval is het ongetwijfeld aangeraden om de Footsie aan te kopen en de Britse middelgrote aandelen te shorten.

De prognoses op lange termijn zijn terecht wat gereserveerder, aangezien het complex is om de toekomstige positie van een van Europa afgesneden VK in te schatten en wegens de mogelijke gevolgen van een Brexit op de andere Europese lidstaten. Laten we desondanks niet vergeten dat de kans erg klein is dat de regelgeving rond de samenwerking van het VK met de rest van de eurozone (versoepeld sinds het akkoord van 19 februari jongstleden) voordeliger wordt als er ten voordele van de Brexit gestemd wordt. Het is trouwens net dit argument dat suggereert dat de Britten op het beslissende moment toch voor stabiliteit zullen kiezen.

Onze positie over de Brexit is amper geëvolueerd. Globaal genomen komen we in ons activabeheer amper in aanraking met deze thematiek. Onze onderweging is zeer duidelijk voor kleine en middelgrote aandelen, en veel minder opvallend voor fondsen die beleggen in marktleiders zoals Echiquier Major.

En omdat we ook een prognose moeten doen, zullen we een historische observatie doen: statistisch gezien zijn gokkers betrouwbaarder dan de peilingen... Vandaag zou het VK dus bij de EU blijven.