Standard Life: slecht Amerikaans werkgelegenheidscijfer verrast markten

Alle gelatenheid rond de Amerikaanse arbeidsmarkt is weer verdwenen als sneeuw voor de zon, nadat de groei van de werkgelegenheid in mei op het laagste peil sinds september 2010 is beland. Hadden de markten dit moeten zien aankomen? Eigenlijk wel, vindt Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments.

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Werkgelegenheid moest vroeg of laat tik krijgen

Andere indicatoren wezen al op een verlies aan momentum. Bedrijven vertonen al langer tekenen van stress. Bedrijfswinsten staan onder druk en de kredietverlening verkrapt. Met de stijgende kosten voor arbeid kon het niet uitblijven dat de werkgelegenheid te lijden krijgt onder de krimpende marges.

Maar een recessie is niet aanstaande

Lawson geeft toe dat de huidige constellatie veel weg heeft van de trends die horen bij het einde van een business cyclus, die tegen zijn einde loopt. Maar hij ziet nog altijd redenen om optimistisch te blijven. Een recessie lijkt niet aanstaande. De tegenwind die veroorzaakt wordt door afnemende investeringen in de energiesector, de zwakke groei van de wereldeconomie, de toename van de financiële stress en de sterke US dollar begint af te nemen.

Hierdoor kan de onderliggende kracht van de consumenten- en huizensector en een verbetering in de productiviteitsgroei de komende kwartalen meer uit de verf komen en bedrijven helpen hun margeverlies te herstellen.

Het is nu wachten op een bevestiging in de macrocijfers. Waarschijnlijk zet de Fed de plannen voor een spoedige renteverhoging tot september in de mottenballen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.