Luca Pesarini (ETHENEA) : er is een storm op komst

Bijdrage geschreven door Luca Pesarini van ETHENEA

Lucapesarini
Luca Pesarini

In zeer volatiele marktomstandigheden blijft ETHENEA zich zeer voorzichtig opstellen. Luca Pesarini, Voorzitter van de raad van bestuur van ETHENEA, geeft zijn visie op de macro-economische tendensen en op de financiële markten.

“Wie de Amerikaanse cijfers analyseert, moet vaststellen dat de huidige groei veroorzaakt wordt door de consumptie – die gebaseerd is op schulden – en niet door de industriële investeringen. Bovendien zitten we in de late fase van de cyclus van stijgende werkgelegenheid. Mogelijks zien we in de VS binnenkort weer meer werklozen.” “De groei van de Chinese economie blijft de laatste jaren voortdurend dalen, terwijl de kredieten aan niet-financiële bedrijven en consumenten blijven stijgen. De schulden worden te hoog waardoor het risico toeneemt dat de yuan in de volgende 3 maanden devalueert. China zal als het ware zijn deflatie naar het Westen exporteren.”

“Het beleid van de centrale bankiers in Japan, de VS, China en Europa creëert een enorme schuldenberg – China passeert zelfs de VS in verhouding tot het bbp. Er is geen ontsnappen aan, iedereen voert hetzelfde beleid : er wordt enkel geld bijgedrukt en dit beleid werkt niet. De Bank of Japan koopt nu zelfs aandelen op, maar het resultaat is dat hierdoor de druk op de beleggers verder stijgt.”

“We denken dat de Amerikaanse rente op 10 jaar niet hoger dan 2 % zal gaan. De huidige negatieve rente doet de beleggers twijfelen; iedereen wacht op de Fed, die uitblinkt in verwarrende communicatie.”

“De Amerikaanse bedrijven kopen steeds meer eigen aandelen in, terwijl de beleggers weinig interesse in aandelen hebben. Op die manier kunnen deze bedrijven ook steeds meer de winsten per aandeel verhogen.

“De reden waarom de waarderingen gestegen zijn, is dat de centrale banken veel geld in de markten gepompt hebben.”

“Er is een storm op komst, maar wanneer weten we niet. Wat doen we ondertussen ? We hebben voor 12-13 % een lange blootstelling aan US dollar. We verwachten dat de Fed de rente zal verhogen. Maar in Europa zal die renteverhoging er niet komen. Bij ETHENEA verwachten we daarom dat de dollarkoers zal stijgen.”

“Een aantal staartrisico’s beperken de kans op een opwaartse beweging van de markt op korte termijn: de kans op een Brexit (referendum op 23 juni), een eventuele renteverhoging door de Fed (vergadering van 15 juni), de kans dat de linkse partijen de Spaanse verkiezingen winnen en een einde maken aan het programma van besparingen (26 juni) en de mogelijkheid dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen wint (8 november).”

“Het helikoptergeld komt eraan. In een eerste fase zullen de centrale banken geld geven aan de overheden om hun verplichtingen na te komen. In een tweede fase zullen de overheden het helikoptergeld gebruiken om de belastingen voor consumenten en bedrijven te verminderen, in de hoop dat ze dan meer gaan consumeren en investeren. Maar ik vrees dat de mensen door de onzekere economische omgeving niet geneigd zullen zijn om het geld uit te geven.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.