Schroders' Keith Wade: Europa is steunpilaar van de wereldeconomie

Europa houdt de groei van de wereldeconomie op peil, terwijl de VS en Japan tegenvallende groeicijfers lieten zien, schrijft Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders , in een nieuwe Economic & Strategy Viewpoint.

Keithwade
Keith Wade

De stijgende olieprijzen stuwen ook de inflatieverwachtingen in de markt hoger, met name voor de VS heeft Schroders de verwachtingen opgeschroefd. Elders in de wereld wordt de impact van de olieprijzen teniet gedaan door belastingen en subsidies. De wereldwijde inflatie houdt Wade op 2,2% voor dit jaar en 2,4% voor 2017.

Beleid Fed staat los van verkiezingen, renteverhoging in september verwacht

Ook al is dit het jaar van de presidentsverkiezingen in de VS, Wade denkt dat dit de Fed niet ervan weerhoudt om de rente in september te verhogen en niet in juni. Deze vertraging is het gevolg van de afwezigheid van significante druk op lonen en zorgen over monetaire verkrapping via de US dollar. Hij verwacht nog steeds dat de Fed funds rate in 2016 in twee stappen naar 1% zal stijgen en naar 1,5 % eind 2017. De ECB zal in september de depositorente verder verlagen naar -0,5%, maar de Bank of Japan maakt een pas op de plaats.

Tegen het einde van 2017 denkt Wade wel dat er geëxperimenteerd gaat worden met helikoptergeld, in een nieuwe poging om de economie van Japan aan te slingeren.

Upgrade groei Eurozone, maar inflatie blijft hardnekkig onder de maat

Beter dan verwachte groeicijfers in Europa hebben het sentiment goed gedaan, maar tegenvallende inflatiecijfers tonen aan dat de Eurozone nog een lange weg te gaan heeft. In april noteerde de inflatie -0,2% op jaarbasis. Uit de zwakkere kerninflatie trekt Schroders de conclusie dat er een grotere reservecapaciteit in de economie is dan eerder verwacht. Bovendien lijkt het langer dan normaal te duren voordat inflatie in energieprijzen toeslaat, nadat groothandelsprijzen zijn gestegen. Daarnaast heeft de recente appreciatie van de euro de inflatie van importgoederen ondermijnd.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.