Schroders noemt grondstoffen aantrekkelijk

Na vijf dramatische jaren voor grondstoffenbeleggers is het sentiment rondom deze sector op een dieptepunt beland. Maar een kentering lijkt aanstaande, stelt Geoff Blanning, hoofd grondstoffen bij Schroders . Het beste instapmoment is op het omslagpunt van bear- naar bullmarkt. De grootste winsten vallen altijd aan het begin van een nieuwe bullmarkt te behalen. Dat moment lijkt te zijn aangebroken.

Geoffblanning
Geoff Blanning

Beleggen in grondstoffen wordt met name gedaan als hedge tegen inflatie. Met de ronkende geldpersen over de hele wereld lijkt hogere inflatie slechts een kwestie van tijd. Blanning ziet in de stijgende grondstoffenprijzen sinds het begin van dit jaar een teken dat inflatie dichterbij komt.

Blanning denkt dat de grondstoffenmarkten op een keerpunt zijn beland. Sommige prijzen zijn dit jaar al 10% gestegen, andere zelfs al 30%. De bearmarkt is voorbij. Maar commodities zijn een achterbleven sector bij beleggers en analisten na de ononderbroken verkopen.

Wat zijn factoren die steun verlenen aan de grondstoffensector?

Een deel van de prijsdaling komt door overproductie. Door de scherpe prijsdalingen van soms wel 70-80% groeit de productie niet meer. Daarnaast droeg de sterke US dollar bij aan zwakkere prijzen. De meeste grondstoffen zijn genoteerd in US dollars en worden dus duurder als de US dollar stijgt.

Een sterke US dollar dwingt buitenlandse centrale banken om hun monetair beleid te verkrappen om hun eigen valuta's te ondersteunen, waardoor de liquiditeitscreatie wordt beperkt. Dit jaar lijkt de dynamiek te veranderen en verzwakt de US dollar. De munt kan weer sterker worden als de Fed haar monetair beleid verkrapt. Maar in het verleden kon een verkrapping een dalende trend van de US dollar niet keren, noch die van stijgende grondstoffenprijzen.

De sterke vraag uit China naar grondstoffen valt weg, maar India neemt die positie over. Schroders denkt dat India in de nabije toekomst een belangrijke rol gaat spelen op de grondstoffenmarkten.

Een stijging gaat nooit in een rechte lijn en mogelijk heeft ook nog niet elke grondstof z’n bodem bereikt. Correcties horen erbij en mogelijk komt er binnenkort één in goud. De vertraging in China heeft impact op de vooruitzichten voor industriële grondstoffen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.