Russische Federatie : tekenen van stabilisatie?

Nadegedufosse
Nadège Dufossé

De Russische economie kampt sinds eind 2014 met een aantal flinke uitdagingen. Door de lagere olieprijzen zijn de export en de overheidsinkomsten aanzienlijk gedaald, en de zwakkere roebel heeft de inflatie aangewakkerd. Daardoor neemt de binnenlandse vraag in snel tempo af... en tegelijkertijd kan de export nauwelijks profiteren van de goedkopere munt (grafiek 3).

Enkele weken geleden hebben het IMF en de Russische centrale bank de economische vooruitzichten voor Rusland voor 2016 verder verlaagd: de bbp-groei werd neerwaarts herzien van respectievelijk -0,6% tot -1,8% en van ‑0,75% tot -1,4%. Maar ondanks deze grimmige vooruitzichten zou de recente stabilisering van de olieprijzen en de wisselkoers van de roebel de weg kunnen banen voor enkele verbeteringen in de tweede helft van het jaar.

Vooral de inflatie heeft een duidelijke duik genomen van 17% vorig jaar tot bijna 7% in april, en ook in de komende maanden zou de inflatie moeten blijven vertragen. Bijgevolg zijn de reële lonen bijna gestabiliseerd, wat gunstig zou moeten zijn voor de consumptie (grafiek 4)… voornamelijk omdat de arbeidsmarkt het niet zo moeilijk heeft gehad als tijdens de crisis van 2008-09. Wat betreft bedrijven is de industriële productie aan het herstellen en neemt de bezettingsgraad toe. Hierdoor zouden de investeringen enigszins moeten herleven. Volgens een peiling van de Russische centrale bank over bankkredieten, verwachten banken in de komende kwartalen inderdaad een stijging van het aantal nieuwe leningen.

Nu dat twee belangrijke problemen stilaan aan het verdwijnen zijn, zou de Russische economie uit het slop kunnen raken. Van een snel herstel is er echter geen sprake, tenzij de olieprijzen stijgen tot flink boven de $50.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.