Aberdeen: Vastgoedbeleggingskansen genoeg in Duitsland

Bouwbedrijven in Duitsland gaan gouden tijden tegemoet. Het tekort aan woningen is er enorm. In 2014 werden er slechts 245.300 nieuwe woningen bij onze oosterburen opgeleverd, veel te weinig om aan de snel stijgende vraag te voldoen. Duitsland heeft met de huidige instroom aan vluchtelingen zeker 400.000 nieuwe huizen per jaar nodig om de woningnoodpijn enigszins te verzachten.

Dat zegt Stephan Schanz, senior analist Europees vastgoed van vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management.

Positieve impulsen

Immigratie is niet de enige factor die invloed heeft op woningwaarden, weet Schanz. Ook het consumentenvertrouwen en de lage hypotheekrente stuwen de huizenmarkt. “Institutionele beleggers zien brood in vastgoed met een lange-termijn huurstroom omdat het geldt als aantrekkelijk alternatief voor laag renderende staatsobligaties. De vraag neemt toe en de prijzen stijgen gestaag. Het topsegment in sommige steden lijkt nu al overgewaardeerd. Er zijn echter nog beleggingskansen genoeg, vooral als het gaat om energiezuinige huurwoningen.

In deze categorie zit genoeg ruimte om de huren te verhogen. Kansen zijn er ook in de forenzensteden omdat de concurrentiestrijd tussen beleggers in deze gebieden minder hevig is”, aldus Schanz.

Beleggers zouden zich, volgens Schanz, in Duitsland niet alleen moeten richten op het huurwoningsegment maar ook op commercieel vastgoed met gemengde functies. “Wij zien brood in multifunctionele panden waarin bijvoorbeeld wonen, winkelen en gezondheidszorg worden gecombineerd.”

Aberdeen schat het gemiddeld rendement op Duitse nieuwbouwwoningen op circa 4,5%. Het rendement op winkels voor de dagelijkse boodschappen ligt op zo’n 6%. Een gebouw waarin verschillende functies worden gecombineerd levert een rendement op van ruim 5%.

Er hangt ook een praktisch voordeel aan beleggen in gemengd vastgoed, stelt Schanz. “Een institutionele belegger zal één enkele supermarkt links laten liggen omdat de beheerkosten in verhouding veel te hoog zijn. Mixed-use zal de waarde van een vastgoedbelegging fors doen toenemen. De Duitse overheid voert een ondersteunend beleid en zet in op een meer flexibele, multifunctionele ruimtelijke inrichting en heeft daartoe de regelgeving al versoepeld.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.