Minder opties voor de ECB aldus Keith Wade

Centrale bankiers bevinden zich in een zeer moeilijke positie. Zij doen voorkomen alsof de gereedschapskist nog vol is, maar tussen de regels door blijkt de munitie op te raken. Zij kunnen nog maar weinig doen om extra stimulering te bieden, aldus Keith Wade en Gareth Isaac, respectievelijk hoofdeconoom en fund manager fixed income van Schroders .

Keithwade
Keith Wade

De negatieve rente heeft ook een aantal negatieve neveneffecten, met name voor de financiële sector, en kan contraproductief uitwerken.

Minder opties

Het lijkt erop dat de centrale banken niet veel meer kunnen doen dan extreme maatregelen nemen, zoals het uitgeven van helikoptergeld of schuld monetariseren. Volgens Wade moet de stimulering nu uit budgettaire hoek moeten komen, maar het is de vraag of die er ook komt. Isaac denkt dat er geen ander optie is. Normaal gesproken, als er sprake is van een recessie of periode van lage groei, wordt aan de ene kant de rente verlaagd en aan de andere kant de overheidsbestedingen verhoogd en belastingtarieven verlaagd.

Maar daarvan is deze keer geen sprake en dat is de reden waarom het herstel zo lang ondermaats blijft. Volgens Wade moet Europa toelaten dat de zogenaamde “automatische stabilisatoren” in werking treden, zoals de overheidsbestedingen laten stijgen en de belastingdruk voor bedrijven en particulieren laten dalen. Hopelijk blijft men gevrijwaard van de bezuinigingen zoals we die in het verleden zagen.

Optimisme over EM kan Fed rente snel doen verhogen

Wade is optimistisch over de opkomende markten. Er zijn tekenen dat de export en de maakindustrie aantrekken. Wat helpt is de stabilisatie en rally van de grondstoffenprijzen en de omslag in de wereldwijde voorraden. Stabiliteit in de opkomende markten kan het voor de Fed vereenvoudigen om de rente te verhogen en daarmee de marktvolatiliteit te laten afnemen.

Wade acht het geleidelijk verhogen van de rente noodzakelijk, omdat de arbeidsmarkt in evenwicht raakt. Een ultra-lage rentestand is in dit geval uiterst ongewoon.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.