BNY raadt bottom-up beleggen opkomende markten aan

Werden een decennium geleden nog alle opkomende markten op een hoop gegooid, nu is er een grote diversiteit in landen, sectoren en bedrijven. Selectie is een sleutelwoord geworden in een wereld waarin groei schaarser is geworden, maar opkomende markten nog altijd veel te beiden hebben, schrijft Rob Marshall-Lee, fondsbeheerder bij Newton, een boutique van BNY Mellon.

Marshallleebnymellon
Rob Marshall-Lee

Profiteren van internet

Consumenten in opkomende markten profiteren in sterke mate van de opkomst van mobiel internet. Waar consumenten in de ontwikkelde markten al lang achter de PC via breedband kunnen shoppen, hebben nu honderden miljoenen consumenten in opkomende markten toegang tot het internet voor de eerste keer. Dit is met name te danken aan goedkope Android-smartphones die niet meer dan US $50 kosten en de snel groeiende 3G- en 4G-connectiviteit.

Internetbedrijven profiteren hiervan nog meer dan telecombedrijven omdat die laatste kampen met een daling van inkomsten uit gesprekken, een hoge mate van concurrentie en hoge investeringsuitgaven. Internetbedrijven daarentegen profiteren van de voortschrijdende technologie en lage investeringsuitgaven.

India versus China

Naar regio’s gekeken, valt het op dat China vertraagt terwijl de groei in India versnelt. In China is 70% van het bedrijfsleven in staatshanden. Slechts 30% is privé-bezit, maar daar doen zich aantrekkelijke kansen voor, met name in internet en healthcare. De bevolkingsgroei in India zet sterk door in tegenstelling tot China waar de bevolking naar verwachting zal afnemen als gevolg van het een-kind-beleid. De bevolkingsgroei in India is goed voor de productiviteit.

De economische hervormingen dragen ook hun steentje bij aan de groei en na een eerdere vertraging is er sprake van een een inhaalvraag naar gebruiksgoederen.

Filippijnen staan voor een opleving

Marshall-Lee ziet de komen jaren veel potentie in de Filippijnen, de vijftien jaar van vertraging heeft de kiem gelegd voor toekomstige groei. De situatie in grondstoffenlanden Rusland en Brazilië verslechtert zienderogen en zullen een pijnlijke ‘reset’ moeten ondergaan. Brazilië groeide als een parasiet op de Chinese industrialisatie. De politieke omwenteling in het land kan leiden tot een versnelling van de invoering van bezuinigingsmaatregelen die allerminst plezierig zullen zijn voor consumenten en bedrijfsleven.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.