La Financière de l’Echiquier houdt aandelen overwogen

De voorbije week toonden de macro-economische indicatoren weinig nieuws, maar de volatiliteit ging wel omhoog op alle aandelenmarkten, en dan vooral op de Europese en Japanse markten. Deze markten werden opnieuw afgestraft door de bereidheid van de centrale banken om de dollar te stabiliseren. Het verslag van de laatste FOMC-vergadering van de Fed bevestigde een zeer accomoderend beleid van de Amerikaanse centrale bank. De correctie begint ook gevolgen te hebben voor activa uit de groeilanden en de VS – deze laatste waren over-gekocht na een rally van bijna 2 maanden.

In afwachting van de Doha-top van 17 april profiteerde de olieprijs van gunstige aankondigingen om te stabiliseren : de Amerikaanse productie wordt verder teruggeschroefd en in de VS verminderen de olievoorraden.

De volgende weken zullen de beleggers hun aandacht richten op de jaarresultaten van de Amerikaanse bedrijven. We verwachten dat die correct zullen zijn. De economische groei versnelde opnieuw begin dit jaar. Bovendien hebben de analisten hun winstvooruitzichten in de prullenmand gegooid.

Op macro-economisch vlak moeten we de volgende weken in China de publicatie van de buitenlandse handel, de kleinhandelsverkoop en industriële productie opvolgen. We verwachten een verbetering als gevolg van de versoepeling van de policy mix in de laatste maanden. In de VS moeten we ook de inflatiestatistieken en de kleinhandelsverkopen opvolgen. De anticipaties op een stijging van de rente liggen te laag, aldus Eric Rosengren, lid van het FOMC en iemand die dicht bij de Fed staat. Ze zouden omhoog kunnen gaan na de publicatie van de vermelde cijfers.

We blijven een lichte voorkeur hebben voor aandelen. Als de bezorgdheid om de mondiale groei wegebt (Japan uitgezonderd), dan moeten de politieke en geopolitieke risico’s in de loop van de volgende weken terug op het voorplan komen : de vrees voor een eventuele Brexit, mogelijke nieuwe verkiezingen in Spanje, de terugkeer van het Grieks risico, de migratiecrisis, om nog maar te zwijgen van de Amerikaanse verkiezingen.