Standard Life sluit renteverhoging in april uit

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Ondanks de sterke Amerikaanse arbeidsmarktcijfers uitte Yellen in haar speech vorige week haar zorgen over het neerwaartse risico van de wereldeconomie en de financiële markten. Een gezonde arbeidsmarkt is noodzakelijk, maar niet voldoende voor een een krapper monetair beleid, stelt hoofdeconoom Jeremy Lawson van Standard Life Investments.

Volgens Yellen is het huidige monetaire beleid voldoende accommoderend. De neutrale reële rente, waarbij er noch een stimulerend, noch een verkrappend effect op de economie uitgaat, staat op bijna 0% en dat is nog altijd boven de actuele reële rente, die -/- 1,25% noteert, als de personal consumption expenditure (PCE) inflatie van de federal funds rate wordt afgetrokken. Dit impliceert dat de Amerikaanse economie gematigd boven haar potentie kan blijven groeien en dat brengt de Fed-doelstellingen voor werkgelegenheid en inflatie dichterbij.

Yellen verwacht dat de neutrale reële rente langzaam richting de 1% zal stijgen, wat de centrale bank de ruimte geeft om de rente te verhogen, terwijl het gematigd accommoderende beleid in stand wordt gehouden.

Uit de uitspraken van Yellen blijkt geen enkele urgentie voor het verhogen van de rente. Een rentestap in april lijkt daarmee van tafel. Lawson rekent nog altijd op twee renteverhogingen dit jaar, maar dan moeten de externe en financiële risico’s wel afnemen, naast een verbetering van de binnenlandse groei-indicatoren.