Standish voorziet zwakkere yuan

De sterke daling van de buitenlandse valuatareserves en misstappen in het overheidsbeleid wakkeren de vrees voor een grote devaluatie van de yuan aan. Een dergelijke stap behoort zeker tot de mogelijkheden, stelt Aninda Mitra, analist bij Standish, een boutique van BNY Mellon.

Anindamitra
Aninda Mitra

De verliezen op China’s valutareserves en de aanhoudende druk op de yuan lijken structureel te worden. Daarbij verslechtert de macro-omgeving en biedt het door de overheid gevoerde beleid beleid ook geen uitkomst. De PBoC is uiterst beperkt in zijn beleidsopties, hoewel Mitra een renteverlaging niet uitsluit als beleidsmakers erin slagen de yuan te stabiliseren en zich weer op groei en beleidsondersteuning focussen. Wellicht is het noodzakelijk grotere dan verwachte verliezen op de valutareserves voor lief te nemen, waardoor een permanent liquiditeitsinfuus noodzakelijk wordt om een scherpe groeivertraging te voorkomen.

Minder rente-mogelijkheden

De moeilijkheden voor China stapelen zich verder op, doordat de Fed, ECB en BoJ een toenemend divergerend beleid voeren. Die divergentie bemoeilijkt een eigen reactie van landen in Azië, waardoor een aanpassing van Aziatische en EM-valuta groter zal moeten zijn als China besluit snelheid aan te brengen in het (meer) door de markt laten bepalen van de koers van de yuan.

In de wandelgangen wordt gesproken over een gecoördineerde actie van de Fed en andere centrale banken om de Chinese munt te steunen, maar volgens Mitra is dat pure speculatie.

Wat is er nodig om de yuan te stabiliseren?

Mitra denkt dat een radicale, pro-hervorming verschuiving in de mindset van de beleidsmakers niet aanstaande is. Daarom gaat hij uit van een nieuwe ronde van restricties op kapitaalverkeer en financiële repressie, waarmee de beleidsmakers hooguit wat tijd kopen en het marktsentiment tijdelijk verbeteren.

Maar het totale macro-plaatje verandert er niet door. In deze context ligt een mix van valutadepreciatie, iets meer budgettaire stimulering en een continue daling van de BBP het meest voor de hand op de korte termijn.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.