Standard Life tipt vastgoed VS

Een solide toename van huurprijzen in combinatie met beperkte bouwdynamiek moeten zorgen voor een groeiende en veerkrachtige stroom inkomsten uit vastgoed, zelfs als de economische groei bescheiden is. Dit vindt Anne Breen, hoofd real estate research bij Standard Life Investments, ondanks voorbeelden van overaanbod waarbij de bouw van vastgoed wereldwijd op een bescheiden niveau blijft zitten.

Regelgeving belemmert

Annebreen
Anne Breen

Normaal gesproken groeit het vertrouwen bij vastgoedontwikkelaars als een opleving voortduurt en neemt de constructie toe naarmate men verder in de vastgoedcyclus komt. Maar in de huidige vastgoedcyclus is dat niet het geval. De ontwikkeling van nieuw vastgoed blijft beperkt. Breen verklaart dit vanuit de toegenomen regelgeving voor banken, waardoor hun vermogen om deel te nemen aan speculatieve vastgoedontwikkeling is afgenomen. Ook projectontwikkelaars zijn voorzichtiger geworden na de financiële crisis.

Pijplijn gevuld

Ondanks dat de vastgoedcyclus zich in de volwassenheidsfase bevindt, blijft de constructiepijplijn in de de grote vastgoedmarkten goed in balans, hoewel er her en der wel risico is op overaanbod, zoals in bijvoorbeeld Londen, Singapore en Tokio. Standard Life Investments voorspelt daarom een redelijke groei van de huuropbrengsten van gemiddeld 3% voor de komende drie jaar.

Als risico’s signaleert Breen een onverwachte schok in de vraag, waardoor de toekomstige groei in huurinkomsten wordt bedreigd. Een ander risico ontstaat indien op te leveren vastgoed versneld op de markt verschijnt, waardoor het aanbod sterk toeneemt. Maar gezien de druk op banken door striktere regelgeving, acht Breen dit laatste risico onwaarschijnlijk.

Herstel in VS

Standard Life Investments geeft de voorkeur aan primaire en goede secundaire vastgoed gespreid over diverse landen. In Europa verwacht Standard Life Investments een fundamenteel herstel in de periferiemarkten die de beste resultaten zullen laten zien. In de VS zal de cyclische kantorenmarkt profiteren van de aanhoudende economische groei in de VS in combinatie met een lage groei van het aanbod. Monetair beleid bepaalt de prestaties van vastgoed in de regio Azië - Pacific. Een lage rentestand in Australië maakt een tweecijferig rendement mogelijk op vastgoed in non commodities based cities.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.