Brexit: Nederlandse export -4,3%

Besluiten de Britten 23 juni om de EU daadwerkelijk de rug toe te keren? Dan krijgt Nederland rake klappen. Volgens de researchafdeling van Euler Hermes bedraagt het exportverlies voor Nederland -4,3%. Binnen de EU wordt alleen Duitsland zwaarder getroffen met een exportverlies van 6,1%.

Volgens de researchdesk komt 60% van het totale exportverlies op het bord van vier landen: Duitsland, Frankrijk, Ierland en Nederland. De sectoren die het meest te lijden hebben van een eventuele Brexit zijn Finance, Automotive, Machinery & Equipment, Chemie, AgriFood, Textiel en Energie.

Brexit heeft grote impact op Nederland

Volgens Johan Geeroms, Senior Risk Manager Euler Hermes Nederland zijn de gevolgen voor Nederland groot. "De Nederlandse economie is sterk verbonden met de Britse economie. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste handelspartner van Nederland." Een Brexit pakt volgens Geeroms op een breed fronten nadelig uit.

"Het leidt tot allerlei beperkingen in het vrije verkeer van kapitaal, goederen, diensten en personen. Denk aan invoertarieven en douaneformaliteiten. Ook vallen financieringskosten hoger uit."

Geeroms voorziet dat London als een van 's werelds belangrijkste financiële centra fors aan belang zal inboeten. Het belang van het Britse pond als referentiemunt zal verminderen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, yen en euro, met desinvesteringen als gevolg.

Voordeel lager pond: Nederland importeert goedkoper

Geeroms ziet wel een klein lichtpuntje. Hij wijst op de valuta-gevolgen. "Nu al staat het pond op het laagste niveau sinds 2009. Een Brexit zal deze daling alleen maar versterken. Goederen die Nederland invoert vanuit de UK worden hierdoor goedkoper." In 2014 bedroeg de import 25,4 miljard euro.

Euler Hermes verwacht dat Groot-Brittannië in de eerste vier jaar na de Brexit 240 miljard pond aan investeringen misloopt. Het Verenigd Koninkrijk zou minstens tien jaar nodig hebben om de klap van een Brexit op te vangen.