Pictet AM: Valuta’s opkomende landen 20% ondergewaardeerd

Valuta’s uit opkomende landen zijn het goedkoopst in minstens twintig jaar tijd, met een onderwaardering van circa 20% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat stellen Mary-Therese Barton, Hoofd Emerging Market Debt en Alper Gocer, Hoofd Emerging Market Local Currency Debt bij vermogensbeheerder Pictet AM. Ze zien kansen voor actieve beleggers.

De mate waarin activa uit opkomende landen zijn verkocht, en dan ook nog eens over een breed front, is volgens het tweetal overdreven. Voorafgaand aan deze ‘sell-off’ waren de waarderingen van obligaties in zowel lokale valuta’s als de dollar wel te veel opgelopen. “Een deel van de koersdaling van valuta’s en obligaties was gerechtvaardigd”, concluderen de Pictet-specialisten. “De groeiverwachtingen zijn bijgesteld door de onzekerheden op handelsgebied en de opkomende landen moeten zich aanpassen aan een verkrappend monetair beleid in de VS.”

Volgens Barton en Gocer zijn beleggers hierin echter doorgeschoten. Ze benadrukken dat opkomende markten er goed voorstaan met relatief lage overheidsschulden, gezonde betalingsbalansen en robuuste economische fundamenten. Het rendement op dollargenoteerde staatsobligaties ligt op 6,4%, meer dan het dubbele van de Amerikaanse evenknie.

De Pictet-experts constateren bovendien dat de opkomende markten verstandig hebben gereageerd op het markttumult, met renteverhogingen en begrotingsaanpassingen. Ook flexibele wisselkoersregimes hebben hun waarde bewezen. “Het gevolg is dat de meeste economieën van opkomende landen de storm redelijk ongeschonden hebben doorstaan.” Uitzonderingen zijn landen met significante dollarschulden en een zwakke betalingsbalans – zoals Turkije en Argentinië.

De maatregelen die opkomende markten namen na de Aziatische valutacrisis eind jaren 90, komen nu nog van pas, zo constateert Pictet AM: de meesten hebben de inflatie onder controle, solide groeivooruitzichten en een ontluikende middenklasse die een steeds groter onderdeel van het electoraat uitmaakt.