Pictet AM: De ‘sell-off’ in valuta opkomende markten is overdreven

De correctie in valuta van opkomende markten is overdreven. Dat stelt Patrick Zweifel, hoofdeconoom bij de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management. Dit jaar leverden de diverse valuta van opkomende landen gemiddeld al 10% in. Landen als Argentinië en Brazilië zijn ‘koploper’ met verliezen van respectievelijk 28% en 13%.

Hoewel de zorgen om een handelsoorlog en het risico van een populistische regering in Brazilië blijven, zien we een groot aantal opkomende landen die hun lopende balansen de afgelopen jaren hebben afgebouwd. Hierdoor zijn ze veel beter in staat externe schokken op te vangen.

Vergeleken met de ‘sell-off’ tijdens de tapering perikelen in 2013 zijn de verliezen in opkomende valuta deze keer breed gedragen. Ook landen met een handelsoverschot worden geraakt. Dit heeft volgens Zweifel te maken met handelsspanningen en blootstelling aan China en een zwakke Renminbi. Het is overigens de Chinese overheid zelf die de renminbi zo’n 4 % heeft laten depreciëren ten opzichte van de valuta van hun meest belangrijke handelspartners.

Wat ook opvalt is dat er significante verschillen zijn tussen de verschillende landen. Een aantal opkomende landen heeft het zelfs beter gedaan dan bijvoorbeeld Japan.

Depreciatie van lokale opkomende valuta is volgens Karen Lam, Senior Client Portfolio Manager EM bij Pictet AM niet per se slecht voor bedrijven in opkomende landen. Het hangt in haar ogen sterk van de sector af. “Wij zijn van mening dat tenminste 68% van de markt niet geraakt zal worden door een lokale valuta die minder waard wordt.”

Zo hedgen financiële bedrijven hun blootstelling aan buitenlandse valuta en de winsten van grondstoffen gerelateerde bedrijven worden meestal in harde valuta uitgedrukt. “Het is belangrijk om vanuit een bottom-up benadering naar afzonderlijke bedrijven te kijken”, aldus Lam. “Bedrijven in opkomende landen die lokaal hun geld verdienen zijn het meest kwetsbaar, maar zelfs hier kan het zijn dat een bedrijf zich gehedged heeft en dus niet geraakt wordt door een zwakker wordende lokale valuta.”