Schroders stelt groeiverwachting opkomende markten neerwaarts bij door turbulent economisch klimaat

Craigbotham
Craig Botham

De macro-economische vooruitzichten voor de opkomende markten zijn iets ongunstiger geworden. De groei vertraagt en de inflatie valt hoger uit vergeleken met eerdere prognoses. De oorzaak hiervan ligt bij een in het algemeen zwakker dan verwacht eerste kwartaal en aanzienlijk hogere olieprijzen, daarnaast drukken sancties en handelsspanningen ook op de economische activiteit, stelt Craig Botham, econoom opkomende markten bij Schroders .

Groeieconomie

Ontaardt het handelsconflict tussen China en de VS in een handelsoorlog?

China kende een sterker dan verwachte start van het jaar, met een groei van 6,8% in het eerste kwartaal ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit kwam ondanks een aanhoudende vertraging van de kredietverlening en een zwakker extern economisch klimaat als gevolg van de vertraging van de ontwikkelde economieën. China blijft vooralsnog gevrijwaard van een neerwaartse bijstelling van de economische groei zoals die wel vermeld zijn in de meeste andere prognoses van Schroders .

De spanningen op het gebied van de handel zijn de laatste tijd onmiskenbaar toegenomen. Het effect op de groei zou groter kunnen worden, aangezien het geschil waarschijnlijk niet zal eindigen met een ronde van tariefverhogingen. De beleidsonzekerheid zal waarschijnlijk drukken op de investeringen, met name voor exporteurs, en dit kan leiden tot een lichte daling van de Chinese groei in 2019. Schroders ontwaart nu al Chinese boycots van sommige Amerikaanse goederen en administratieve vertragingen voor andere. Samen met de hogere olieprijzen vormen die een aanleiding om de inflatieverwachting voor 2018 te herzien. Als de VS omvangrijkere importmaatregelen neemt, dan zullen verdere herzieningen nodig zijn.

Of een escalatie van het handelsconflict kan worden voorkomen, hangt af van wat de VS wil. Als de VS uiteindelijk besluit dat het industriebeleid en de markttoegang in China voorrang hebben op de kwestie van de handelstekorten, is het moeilijk om een compromis te vinden dat voor beide partijen aanvaardbaar is. China moet hopen dat de wens van president Trump om een overwinning te boeken, die met name telt in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in de VS in november, eigenlijk betekent dat de VS tevreden zullen zijn met een overeenkomst die het handelstekort terugdringt in plaats van dat naar een fundamenteler oplossing van het handelsconflict wordt gezocht.

Brazilië profiteert van oplopende grondstoffenprijzen

Brazilië had in het eerste kwartaal last van de wereldwijde vertraging maar de cijfers zijn nog altijd sterker dan in 2017. Schroders blijft dan ook nog redelijk optimistisch over de Braziliaanse economie, hoewel de verwachting voor dit jaar marginaal naar beneden is bijgesteld.

De vooruitzichten voor 2019 zijn wel onzekerder geworden. Hoewel oud-president Lula, gezien zijn juridische problemen, weinig kans lijkt te hebben om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van dit jaar, lijkt er ook weinig hoop te zijn dat een echt hervormingsgezinde kandidaat zal winnen. De kandidaat die in de opiniepeilingen voorop loopt, Jair Bolsonaro, beweert de pensioenhervormingen te steunen, maar in een geleidelijker tempo dan thans wordt beoogd. Dit is niet positief voor de begrotingsvooruitzichten, die momenteel een tekort van 7,4% van het BBP vertonen, en dat zal drukken op Braziliaanse activa. De Braziliaanse munt geeft dit al weer.

Positief is dat de huidige regering erin geslaagd is een aantal hervormingen door te voeren en dat de grondstoffenprijzen steeds gunstiger uitpakken voor de Braziliaanse economische groei en investeringen. Er is ook hoop dat een meer marktvriendelijke presidentskandidaat zal opstaan zodra het campagne voeren laat in de zomer serieus van start gaat.

Rusland heeft last van sancties

Het was een moeilijk begin van het jaar voor Rusland. De voorlopige cijfers over het eerste kwartaal waren in het algemeen matig. De BBP -data van het laatste kwartaal van 2017 waren ook al ondermaats en droegen bij aan de zwakkere dynamiek. Bij aanvang van het tweede kwartaal werd Rusland getroffen door de zwaarste Amerikaanse sancties tot nu toe, die de roebel een klap toebrachten en waarschijnlijk de inflatie zullen opdrijven, waardoor de particuliere consumptie wordt geschaad. De nieuwe sancties zijn gericht tegen zowel particulieren als bedrijven en zouden de Russische export van aluminium kunnen treffen, gezien de maatregelen tegen Rusal, de grootste Russische aluminiumproducent.

Hier tegenover staat dat de olieprijzen zijn gestegen, waarvan het effect verder is versterkt door de zwakkere valuta. Dit zal het begrotingssaldo ten goede komen, maar zal zich waarschijnlijk niet vertalen in meer economische activiteit. Een nieuwe begrotingsregel beperkt de uitgaven zodanig dat alle olie-inkomsten vanaf een olieprijs van 40 USD per vat ten goede komen aan de staatskas. Wel verwacht Schroders enige steun voor de industriële productie, vooral als Rusland in staat is om de productie uit te breiden als gevolg van de Iraanse sancties. Maar over het geheel genomen ziet Schroders voldoende reden voor een aanzienlijke verlaging van de groeiverwachtingen van Rusland na het optimisme tot nu toe.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.