AXA IM: Chinese obligatiemarkt passeert Japan in 2020

De komende vijf jaar zullen buitenlandse passieve beleggers $400 miljard extra in Chinese obligaties stoppen, zo verwacht vermogensbeheerder AXA IM. In maart gingen staats- en semi-staatsobligaties uit China deel uitmaken van de toonaangevende Bloomberg - Barclays Global Aggregate Index ; AXA IM voorspelt dat andere indexaanbieders als JP Morgan en Citigroup snel zullen volgen.

De Chinese obligatiemarkt is met een omvang van $12.000 miljard de op twee na grootste ter wereld: alleen die in de VS en Japan zijn groter. Het potentieel voor verdere groei is volgens AXA IM zeer groot, onder meer omdat China de verschuiving van bankleningen naar de kapitaalmarkt stimuleert. De vermogensbeheerder verwacht dat de omvang in 2020 zal zijn toegenomen tot $15.800 miljard, waarmee China Japan voorbijstreeft en de nummer twee op de wereldwijde obligatiemarkt wordt.

Het aandeel van buitenlandse beleggers is met 1,6% nog steeds zeer laag. Daar zal volgens AXA IM verandering in komen, mede omdat de Chinese autoriteiten de belemmeringen voor internationale kapitaalstromen gestaag afbouwen. De afgelopen maanden is al sprake van een versnelling in de toevloed van niet-Chinees geld. Ook centrale banken zullen meer Chinese obligaties gaan kopen, verwachten de AXA -specialisten. Het gewicht van China in internationale reserves bedraagt nu nog maar 1,7%, ruim onder het aandeel van bijna 11% in de Special Drawing Rights van het IMF.

Niet alleen indexvolgers zullen het buitenlands aandeel op de Chinese obligatiemarkt stuwen. AXA IM wijst erop dat actieve beleggers door een hoger gewicht in China hun rendementen kunnen verhogen. Door de structureel hoge groei in het land liggen zowel de nominale als de reële rentes hoger dan in ontwikkelde markten. Extra voordeel is dat de correlatie met andere obligatiemarkten gering is.

De afgelopen jaren werden buitenlandse beleggers afgeschrikt door een stijgende rente in China (hetgeen leidt tot dalende obligatiekoersen), een dalende munt (wisselkoersverlies) en de angst voor een harde landing van de Chinese economie. AXA IM denkt dat zowel de Chinese rente als de koers van de yuan stabiel zal blijven op de middellange termijn, waardoor de risico’s zijn gedaald.

Wel blijven er specifieke risico’s. De regulering blijft complex, de liquiditeit is laag in bepaalde segmenten van de markt, het monetaire beleid is minder transparant, de kwaliteit van de financiële verslaggeving blijft achter en de kredietrisico’s zijn moeilijker in te schatten. Lokaal onderzoek is daarom van groot belang, benadrukt AXA IM.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.