Solvay zet een nieuwe stap in zijn transformatie om klanten beter van dienst te zijn

Transformatieplan om de organisatie te vereenvoudigen en de innovatiecapaciteit te versterken

Brussel, 29 maart 2018 ---  Solvay zet een nieuwe stap in zijn transformatie waarbij de klanten centraal worden geplaatst om zijn groei op de lange termijn te versterken als bedrijf gespecialiseerd in geavanceerde materialen en hoogwaardige chemicaliën.

Solvay maakt plannen bekend om zijn organisatie te vereenvoudigen en aan te passen aan zijn bedrijfsportefeuille, die nu sterk gericht is op hoogwaardige materialen en oplossingen op maat, en aan de wijzigende klantenportefeuille.

"Deze nieuwe stap in Solvays transformatie draait om betere dienstverlening aan onze klanten. De afgelopen zes jaar hebben we een bedrijfsportefeuille opgebouwd om superieure en duurzame groei te genereren. Deze lijn moeten we nu doortrekken door onze organisatie en processen drastisch te vereenvoudigen, en onze middelen op die verandering af te stemmen. Zo kan Solvay zijn klanten gedifferentieerde ervaringen aanbieden en de waarde voor de groep maximaliseren," zei Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay .

Meer in het bijzonder zou het project leiden tot:

  • Een flexibelere organisatie ter ondersteuning van de klantenbehoeften        

Solvay zal processen en taken vereenvoudigen zodat teams zich meer op klanten kunnen richten. Dit zal toelaten om sneller te anticiperen en beter op hun noden in te spelen.  Solvay behoudt haar gedecentraliseerde bedrijfsmodel, waarbij de Global Business Units zelf verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van hun strategische plannen en de uitvoering daarvan, met steun van de Groep.

  • Sterkere Onderzoek & Innovatie (O&I) mogelijkheden in Lyon en meer O&I in Brussel           

Solvay wil zijn grootste onderzoekssite, gelegen in Lyon, Frankrijk, opwaarderen tot een centrum voor geavanceerde chemie, middenin het dynamische regionale innovatie-ecosysteem. In België zou de uitbreiding van de O&I activiteiten naar hoogwaardige materialen samenvallen met de plannen om Solvay 's hoofdzetel in Brussel te vernieuwen. De stimulatie van samenwerking  tussen werknemers en met externe partners staat daarbij tot doel.

  • Verhuizing van Aubervilliers en Parijs naar Lyon en Brussel    

Solvay is van plan om zijn activiteiten in Aubervilliers en bijna alle activiteiten in Parijs te verplaatsen naar Lyon en in mindere mate naar Brussel, waardoor de O&I-activiteiten in deze twee onderzoekscentra worden samengebracht.

De Groep is vandaag begonnen met de informatie- en consultatieprocedures die eind juni moeten worden afgerond. Solvay engageert zich om het banenverlies zoveel mogelijk te beperken en zijn werknemers tijdens de transformatie te ondersteunen.

De vereenvoudiging van de organisatie zou leiden tot het verdwijnen van ongeveer 600 banen, vooral in ondersteunende functies, waaronder 160 banen in Frankrijk, 90 in Portugal en 80 in Brazilië.
De gevolgen zullen worden getemperd door natuurlijk verloop, vrijwillig vertrek en interne herpositionering. 

Het samenbrengen van de O&I-activiteiten en van de ondersteunende activiteiten zou de overplaatsing betekenen van ongeveer 500 werknemers verspreid over vier jaar. Zij kunnen rekenen op uitgebreide steun van de Groep.

Een indicatie van de gevolgen op de financiële prestaties van Solvay in de komende drie jaar zal worden gegeven tijdens de resultaten van het eerste kwartaal.  

       VOLG ONS OP twitter @SolvayGroup
  

Solvay is bedrijf van geavanceerde materialen en specialiteitschemicaliën, en zet zich in voor het ontwikkelen van oplossingen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Solvay innoveert en werkt samen met klanten wereldwijd in veel diverse eindmarkten. Haar produkten zijn te vinden in vliegtuigen, auto's, batterijen, smart devices, medische toepassingen, alsook in de extractie van zowel mineralen als olie en gas, en dragen bij aan efficiëntie en duurzaamheid. Solvays lichtgewicht materialen bevorderen een schonere mobiliteit, de formuleringen optimaliseren het gebruik van grondstoffen, terwijl performance chemicals de lucht- en waterkwaliteit verbeteren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Brussel, met 24 500 werknemers verspreid over 61 landen. In 2017 bereikte de netto-omzet € 10,1 miljard en de marge 22%, met 90% van de activiteiten waar Solvay tot de wereldtop-drie behoort. Solvay nv (SOLB.BE) staat genoteerd op Euronext in Brussel en Parijs ( Bloomberg : SOLB.BB - Reuters: SOLB.BR) en in de Verenigde worden de aandelen (SOLVY) verhandeld via een level-1 ADR programma.


Media Relations
  Caroline Jacobs Amandine Grison  
  +32 2 264 1530 +33 1 40 75 81 49

 
 
Investor Relations
Kimberly Stewart Jodi Allen Geoffroy Raskin Bisser Alexandrov
+32 2 264 3694 +1 6098604608 +32 2 264 1540 +32 2 264 3687
Attachments:

http://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/4bcd2586-424e-429d-8fda-6eda5ff0725a

http://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/50fc2f53-6471-45cf-b889-7774ea2a380a