Zelf beleggen of vermogensbeheer?

Als je gaat beleggen kun je dit zelf doen of voor je laten doen. Een belangrijke keuze omdat het nogal wat doet met je rendement en kosten. Natuurlijk spelen je eigen voorkeuren hier een grote rol. Wij zetten kort tegen elkaar af wat de verschillen zijn.

Zelf beleggen

Als je het zelf leuk vindt om de financiële markt te volgen en zelf besluiten te nemen over je portefeuille dan kan het een goede optie zijn om alles zelf te doen. Maar blijf altijd bedenken dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dat je jouw inleg, of in ieder geval een deel ervan, kunt verliezen.

Niet eens vanwege een foute beslissing door jouzelf, maar ook door externe factoren die druk uitoefenen op de markten of op de performance van een bedrijf waarin je investeert. Een pandemie, oorlog of recessie helpen niet bepaald mee.

Zeker voor beginners is het dus van belang om te kiezen voor een partij waar je niet alleen kan beleggen, maar ook veel ondersteuning krijgt in educatie en klantenservice. Daarmee voorkom je fouten en weet je wat je doet.

Het beste beleggingsplatform is volgens Geldgenius.nl dan dus niet per se degene met de laagste kosten, maar ook degene die goede begeleiding geeft en een dermate goed en intuïtief te gebruiken platform dat voor iedereen te begrijpen is.

Van nature is zelf beleggen natuurlijk wel een goedkopere oplossing dan vermogensbeheer omdat je geen advieskosten hebt en transactiekosten vaak goedkoop of zelfs gratis zijn.

Vermogensbeheer

Voorheen wat vermogensbeheer enkel weggelegd voor de rijken, mensen met een pakweg een ton of meer te besteden. Dat geldt niet bepaald voor een groot deel van de bevolking. Klassiek vermogensbeheer noemen we dat nu.

Die naam heeft het gekregen omdat er een nieuw model is ontstaan: online vermogensbeheer. Waarbij veel meer is geautomatiseerd en er dus minder kosten worden gemaakt. En nog belangrijker: de instap is veel lager geworden. Bij veel beheerders is dat nu zo 25.000 euro en bij de beste vermogensbeheerder zelfs maar 10.000 euro.

Nog steeds veel geld dat klopt, maar al een stuk beter dan het oude model. Bovendien worden er mooie rendementen geboekt van 5 tot 25% de laatste jaren. Dit is afhankelijk van de gekozen strategie. Je kan zelf kiezen tussen defensief, gemiddeld en offensief. Meer mogelijk rendement betekent wel altijd ook een hoger risico.

Conclusie

Uiteindelijk is zelf beleggen vaak de beste keuze voor mensen die al meer ervaring hebben of in ieder geval genoeg tijd om goede beslissingen te kunnen maken. Vergeet ook niet het emotionele stuk. Daar gaan veel beleggers namelijk de fout in omdat ze vergeten rationele besluiten te namen. Voor beginners is aanvullend advies of training zeker verstandig.

Vermogensbeheer is aantrekkelijk als je net wat meer geld hebt en daarmee kennis kan inkopen. Zij zitten dichter op de markt zijn 24/7 bezig om een zo goed mogelijk rendement te realiseren. Daarmee zouden ze de hogere kosten moeten goedmaken door een beter behaald rendement, maar dat is echt niet altijd zo. Bovendien heb je dan ook helemaal geen omkijken meer naar je portefeuille en wordt alles geregeld.