Flexibiliteit met dedicated servers

Wie serieus iets met internet met wilt doen moet uiteraard zijn ‘zaken’ ergens op een professionele locatie neerzetten. De term voor het plaatsen van data heet het hosten. Dit moet dus bij een zogenaamd hostingsberdrijf gebeuren. Hier kan een dedicated server huren waar u dan uw data op kunt zetten. Deze server is is een hele geavanceerde pc die in een serverruimte of een datacentrum staat. U als klant heeft er dan verder geen omkijken naar om. Het hostingsbedrijf zorgt immers voor het snelle en stabiele dataverkeer en zorgt tevens voor het onderhoud van de server.

Dit onderhoud bestaat niet alleen uit technische zaken zoals bijvoorbeeld kabels of ventilatoren maar ook qua software. Denkt u bijvoorbeeld aan het beveiligen tegen virussen, D-Dos aanvallen of cyberaanvallen. Wanneer u dus een dedicated server huurt heeft u hier dus verder geen zorgen meer om.

Uiteraard bestaan hier diverse soorten en maten in. De diverse opties worden vaak ‘droplets’ genoemd. De meeste bekende variabelen voor de hosting zijn:

  • Geheugen
  • Aantal CPU’s (centrum procesoren)
  • Dataverkeer
  • Grootte van de SSD-schijf

    Dit zijn ongeveer de meest bekende variabelen qua hosting maar uiteraard zijn er nog veel specifiekere zaken beschikbaar. Het is uiteraard verstandig om van te voren goed in kaart te brengen wat voor u de beste optie is.

    Flexibiliteit dedicated servers

    Flexibiliteit is hier het grote voordeel. Uiteraard wilt u zo laag mogelijke kosten en dit is bijna haarfijn in kaart te brengen. U kijkt simpelweg naar hoe groot uw data is (dus het aantal gigabytes) en het dataverkeer. Het is dus absoluut zaak om uw website zo licht mogelijk te maken. Want hoe lichter hoe sneller en tevens waarderen zoekmachines de snellere websites meer dan langzamere websites. U zult dus doorgaans beter af zijn om uw dataverkeer wat ruimer vooraf in te schatten zodat u altijd nog wat marges omhoog heeft. Dus als uw website 60 gigabyte is dan is een dedicated server met een geheugen van 100 gigabyte dus meer dan voldoende. Op deze manier kunt u uw website nog steeds groter maken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de maximale capaciteit van uw server.

    Maar wat nu als uw website toch veel groter wordt of dat u veel meer verkeer krijgt. Dan is er absoluut geen ramp want het opschalen van servers is eigenlijk een fluitje van een cent. Bij de meeste hostingsbedrijven kan dit op hele korte termijn, vaak al binnen één dag. Op deze manier kunt u dus zo lang mogelijk een goedkoper pakket aanhouden en pas overschakelen naar een groter pakket als dat nodig begint te worden. En andersom kan dat natuurlijk ook, stel dat u toch minder schijfruimte nodig heeft (of minder verkeer heeft op uw website) dan kunt u heel eenvoudig terugschakelen naar een kleiner pakket. Al met al heeft u dus enorm veel flexibiliteit met een dedicated server. Het is dus absoluut aan te raden om vooraf goed in kaart te brengen wat uw exacte benodigdheden zijn. De grootte van uw database is natuurlijk makkelijk te achterhalen door te kijken naar hoeveel data uw website nu in beslag neemt. Het verkeer is natuurlijk makkelijk in kaart te brengen door te kijken naar de data van bijvoorbeeld Alphabet Analytics.