VanEck met eerste halfgeleider-ETF naar London Stock Exchange en Deutsche Börse

– Vermogensbeheerder VanEck introduceert vandaag de VanEck VectorsTM Semiconductor UCITS ETF op London Stock Exchange en Deutsche Börse. Dit nieuwe indexfonds is de eerste UCITS-conforme ETF die in Nederland wordt aangeboden en zich richt op de halfgeleidersector.

"Halfgeleiders zijn elementaire bouwstenen voor de hightechindustrie", zegt Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck. "Ze worden gebruikt in technische componenten, zoals microchips. Je kunt je de moderne wereld niet meer voorstellen zonder chips. Ze zijn essentieel voor onder andere cloudcomputing, 5G, kunstmatige intelligentie, robotica, cyberveiligheid, autonoom autorijden en digitalisatie. Door toenemend zakelijk en privégebruik van moderne technologie worden halfgeleiders steeds belangrijker en neemt de vraag naar steeds krachtigere chips toe." "We hebben deze nieuwe ETF ontwikkeld nadat we veel aanvragen kregen voor de Amerikaanse versie van deze ETF. Om aan de vraag tegemoet te komen, hebben we de UCITS-versie ontwikkeld waarmee we vandaag naar de beurs gaan", zegt Rozemuller.

De halfgeleidermarkt heeft in het verleden een positieve groei laten zien. Volgens Industry Research bedroeg de marktomvang in 2018 circa $ 488 miljard. De verwachting is dat de markt in 2026 zal zijn gegroeid naar ruim $ 730 miljard. Deze cijfers zijn schattingen op basis van huidige gegevens en zijn niet bedoeld als prognose van een positieve ontwikkeling, aangezien de marktsituatie op elk moment kan veranderen. De VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF belegt in een internationale selectie van halfgeleiderbedrijven die, afgaande op hun marktkapitalisatie en handelsvolume, zeer liquide zijn.

"De ETF is gebaseerd op de MVIS US Listed Semiconductor 10% Capped Index. Dit is een zogenaamde pure-playindex", aldus Dimitri Klymenko, productmanager bij VanEck. "Dat betekent 1https://www.industryresearch.biz/semiconductor-market-15633470 dat alleen bedrijven worden opgenomen die ten minste 50% van hun omzet halen uit de productie van halfgeleiders en halfgeleidergerelateerde producten. Dit stelt beleggers in staat om weloverwogen en gericht in deze sector te beleggen."

Beleggers moeten zich echter wel bewust zijn van risico's: de waarde van de door de ETF aangehouden effecten kunnen in waarde dalen als gevolg van algemene marktomstandigheden en de economische situatie. De ETF kan een relatief groot deel van zijn vermogen beleggen in een beperkt aantal aandelen.

Vaneck etf