KBC Groep:ČSOB is nu de enige eigenaar van de Tsjechische bouwspaarbank ČMSS na de verwerving van het belang van 45% van BSH

Persbericht
Buiten beurstijd - Gereglementeerde informatie*

Praag, Brussel, 31 mei 2019 – 17u45 CEST

ČSOB is nu de enige eigenaar van de Tsjechische bouwspaarbank ČMSS na de verwerving van het belang van 45% van BSH

CSOB heeft de goedkeuring gekregen van de Tsjechische antitrustautoriteit en kan zo de op 15 april 2019 aangekondigde transactie afronden.

In deze aankondiging bevestigden ČSOB, de Tsjechische bankdivisie van KBC Groep, en Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH) dat zij overeenstemming hadden bereikt over de overname door ČSOB van het 45%-belang van BSH in de Tsjechische bouwspaarbank Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), onder voorbehoud van de goedkeuring door de antitrustautoriteiten.
ČSOB heeft het 45%-belang van BSH in de Tsjechische bouwspaarbank Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) verworven voor een totale vergoeding van 240 miljoen euro, wat neerkomt op 1,54 keer de standalone netto-boekwaarde van 2018 en 9,20 keer (impliciet) de nettowinst van 2018, inclusief verrekende synergieën tegen 2024.

De transactie zal een impact van ongeveer -0,30 procentpunten hebben op de sterke CET1-ratio van KBC Groep - die eind 2018 16% bedroeg (fully loaded, Deense compromismethode). Als gevolg daarvan zal de M&A-buffer van KBC Groep dalen van 2% tot 1,70%. Bovendien zal (in overeenstemming met IFRS 3) de herwaardering van het KBC-belang van 55% in ČMSS leiden tot een eenmalige winst van ongeveer 80 miljoen EUR voor KBC. Als gevolg van deze transactie is ČSOB nu de enige aandeelhouder van ČMSS en consolideert zij haar positie als grootste aanbieder van financiële oplossingen voor huisvestingsdoeleinden in Tsjechië.

Johan Thijs, CEO van KBC Groep, verwelkomde de afronding van de transactie als volgt: "Met het afronden van de transactie kan KBC haar positie als sterke marktleider in Tsjechië bevestigen. Deze overname illustreert onze ambitie om te groeien in onze kernmarkten en vormt een uitstekende kans om onze Tsjechische retailfranchise te versterken. Tegelijkertijd ligt zij volledig in lijn met onze strategie om ons te concentreren op onze sterke fundamenten: een gezond, klantgericht bankverzekeringsmodel, een sterk risicoprofiel, een robuuste liquiditeitspositie ondersteund door een zeer solide en loyale klantendepositobasis in onze kernmarkten en een comfortabele solvabiliteit die ons in staat stelt om de kredietverlening aan onze klanten te blijven verhogen en de gemeenschappen en economieën waarin we actief zijn actief te ondersteunen".

Petr Hutla, Senior Executive Officer Credits Management, onder andere verantwoordelijk voor ČMSS, lid van de Raad van Bestuur, voegde hieraan toe: "De ČSOB-groep is uitgegroeid tot een toonaangevende expert op het gebied van financiering van huisvestingsbehoeften. Deze transactie versterkt onze leidende positie verder. Tegelijkertijd stelt zij ons in staat om een strategie te blijven ontwikkelen waarbij de financiële zaken van onze klanten op één plek volledig worden behartigd, met oplossingen die aansluiten bij hun wensen en dromen. Door een nauwere samenwerking binnen de Groep zullen onze medewerkers hun kennis beter kunnen delen, waardoor we beter zullen kunnen inspelen op de behoeften van onze klanten".

Noot voor de redactie

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), in Tsjechië ook gekend als "het vosje" vanwege zijn mascotte, is de grootste bouwspaarbank in Tsjechië met - eind 2018 - 4,5 miljard euro (117 miljard CZK) aan uitstaande kredieten en 5,3 miljard euro (137 miljard CZK) aan deposito's, wat neerkomt op een marktaandeel van 42% in bouwspaarleningen en 40% in bouwdeposito’s.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Patrik Madle, woordvoerder ČSOB
Tel. +420 602 530 639 E-mail: patrik.madle@csob.cz

Viviane Huybrecht, Directeur Corporate Communicatie/Woordvoerster, KBC Groep
Tel. +32 2 429 85 45 - E-mail: pressofficekbc@kbc.be

Kurt De Baenst, Directeur Investor Relations, KBC Groep
Tel. +32 2 429 35 73 - E-mail: kurt.debaenst@kbc.be

* Dit nieuwsbericht bevat informatie waarop de Europese transparantieregelgeving voor beursgenoteerde bedrijven van toepassing is.
 

KBC Groep NV
Havenlaan 2 – 1080 Brussel
Viviane Huybrecht
Directeur Corporate communicatie/
Woordvoerster
Tel. 02 429 85 45
 

 

Persdienst
Tel. 02 429 65 01 Stef Leunens
Tel. 02 429 29 15 Ilse De Muyer
Tel. 02 429 32 88 Pieter Kussé
E-mail: pressofficekbc@kbc.be

 

Ga de echtheid van dit document hier na
 

KBC-persberichten zijn beschikbaar op www.kbc.com
Volg ons op www.twitter.com/kbc_group

 

Blijf op de hoogte van alle innovatieve oplossingen via https://www.kbc.com/nl/innovation

Bijlage