Zo wil Airbus u in de toekomst laten reizen

De pan-Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een patent aangevraagd voor een nieuwe zetel die veel weg heeft van een fietszadel met een kleine ruggensteun. Dat meldt de Los Angeles Times. Er is geen plaats voor een uitklapbaar tafeltje, noch een hoofdsteun. Ook de huidige beenruimte zou verder worden gereduceerd.

In de patentaanvraag staat te lezen dat het doel van deze uitvinding is om een luchtvaartmaatschappij toe te laten meer passagiers te vervoeren (en zoals mag worden verondersteld meer geld te verdienen). De patentaanvraag laat aan duidelijkheid weinig te wensen over:

Wil men het aantal stoelen verhogen dan moet de plaats waarover elke passagier beschikt worden gereduceerd. Elk fietszadel is vastgemaakt aan een verticale staaf. Wanneer de zetel niet in gebruik is, krijgt de passagier die er achter zit meer ruimte. Woordvoerders van Airbus hebben al gezegd dat een patentaanvraag niet garandeert dat het concept zal worden gebruikt:

"De meeste concepten worden nooit in gebruik genomen, maar mocht de toekomstige commerciële luchtvaart onze patenten relevant maken, dan zijn ze op zijn minst beschermd. Voorlopig zijn de aanvragen louter conceptueel”.

Het plan was er al eerder

Patenten om passagiers rechtstaand te laten reizen werden al in 2006 door Airbus aangevraagd en voorzichtig voorgesteld aan Aziatische luchtvaartmaatschappijen. Ook Ryanair kondigde in 2010 soortgelijke plannen aan. Passagiers die een ticket voor een staanplaats kopen, zouden volgens het ontwerp tegen een soort gestoffeerde plank worden gezet, waar zij tegenaan kunnen leunen. Om te voorkomen dat de staande passagiers bij een beetje turbulentie alle kanten op slingeren, worden de passagiers op hun plaats gehouden door gordels.

Maar in 2012 meldde Ryanair dat de luchtvaartautoriteiten de plannen hadden verworpen.