Google introduceert zelfrijdende auto

In de zelfrijdende wagen van het technologiebedrijf Alphabet zal de chauffeur tevergeefs op zoek gaan naar een stuur, gaspedaal of rempedaal. Dat blijkt uit het prototype van de zelfrijdende wagen die door Sergey Brin, mede-oprichter van Alphabet , is voorgesteld. Daarentegen is de wagen uitgerust met een grote batterij sensoren en elektronica die een volautomatische rit tussen twee locaties moeten mogelijk maken.

Alphabet wil van het prototype, dat plaats biedt aan twee inzittenden, honderd tot tweehonderd exemplaren bouwen. Gehoopt wordt dat nog dit jaar in Californië met testritten kan worden begonnen. Tot nu toe was de zelfrijdende technologie van Alphabet ingebouwd in de wagens van andere autoconstructeurs.

Bij de testritten zullen de wagens wel worden uitgerust met een stuur en pedalen. Alleen op die manier kunnen de prototypes in Californië tot het verkeer worden toegelaten. Alphabet zegt met andere bedrijven te willen samenwerken om uiteindelijk een auto op de markt te brengen die niet langer een chauffeur nodig heeft.

Het bedrijf zegt dat de volautomatische wagen gigantische voordelen biedt tegenover de huidige exemplaren. De inzittenden zullen volgens Alphabet onder meer nog nauwelijks last hebben van parkeerproblemen, terwijl ook de mobiliteit van senioren kan worden gegarandeerd en dronkenschap achter het stuur een compleet achterhaald juridisch concept zal worden.

“De automatische auto heeft geen nood aan een stuurwiel, een gaspedaal of remmen,” benadrukt Alphabet . “De software en de sensoren nemen immers de volledige besturing en controle over de wagen over.” De prototypes werden volgens Alphabet ook bewust bijzonder eenvoudig gehouden. Het is volgens het bedrijf immers de bedoeling dat de tests leiden een aantal conclusies, die zo vlug mogelijk in de bestaande technologie zouden moeten worden geïntegreerd. De designers zeggen bij de ontwikkeling van de technologie in eerste instantie prioriteit werd gegeven aan veiligheid, zoals het verwijderen van blinde hoeken, het detecteren van obstakels en snelheidsbegrenzingen.

Bron: Express.be